Atatürk mirasına tabela isteği

Güncelleme Tarihi:

Atatürk mirasına tabela isteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

Kızılay’a adını veren ve geçtiğimiz günlerde AVM olarak hizmete giren Kızılay Binası arsasının ilk sahibi, dönemin Ankara Belediye Başkanı Halit Aksoy’un yaşayan tek torununa Ankara Hürriyet ulaştı. Varis Alpsoylu, “En azından ismin yazdığı bir tabela konsun” dedi.

ANKARA Hürriyet, bugün alışveriş merkezi olarak hizmet veren tarihi Kızılay Binası arsasının Cumhuriyet dönemindeki sahibi eski Ankara Belediye Başkanı Halit Aksoy’un yaşayan tek varisine ulaştı.

Kızılay’ın 2009 yılında 25 yıllığına kiraladığı ve geçtiğimiz haftalarda Kızılay AVM olarak hizmete açılan bina arsasının 1927 yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle dedesi Halit Aksoy tarafından satın alındığını belirten 68 yaşındaki varis İsmet Alpsoylu, “Bu arsayı Atatürk, Halit Bey’e Ankara değerlensin diye kentin geleceği açısından emanet etti. Dedem burayı bağışlamadı, elinden alındı. Bundan sonra dava sürecine girecek değilim. Ama belediye, en azından oraya bir Halit Aksoy tabelası koyarsa bizi manen tatmiş olur” dedi.

Atatürk Ankara’yı emanet etti

Kozan ve Maraş valiliklerinin ardından 1926’da Bitlis Valisi olarak göreve başlayan Halit Aksoy, aynı yılın Aralık ayında Mustafa Kemal Atatürk tarafından geçici süreyle Ankara Şehremaneti görevine getirildi. 1927 yılı Mayıs ayı sonuna kadar Ankara Şehremaneti(Belediye Başkanı) Asaf Bey’in yerine bu görevi icraa eden Halit Bey, daha sonra valilik görevine Denizli’de devam etti. “Kızılay Binası arsası” konusunun bu beş aylık süreçte geliştiğini anlatan İsmet Alpsoylu, dedesi Halit Bey öldüğünde 28 yaşında olduğuna ve gelişmeler hakkında birçok kez konuşma fırsatı bulduklarına dikkat çekerek, arsayla ilgili Ankara Hürriyet muhabirine şöyle konuştu:

Parasıyla satın alıyor

Rahmetli dedem, Büyük Atatürk tarafından Köşk’e davet ediliyor. Atatürk kendisine, ‘Halit Bey, sen şurayı alacaksın’ diye emir buyuruyor. Dedem ise, ‘Paşam benim param yok, beş tane çocuk ellirinizden öper’ diye yanıt veriyor. Bunun üzerine Atatürk ısrarla, ‘Burası memleketin geleceği için önemli bir yer yemeyeceksin, içmeyeceksin alacaksın’ dedikten sonra çocuklarının rızkından kesen dedem, şimdi üzerinde alışveriş merkezinin yer aldığı bu arsayı parasını ödeyerek satın alıyor.

Vali olduğu için dava açmadı

Binayı satın aldıktan sonra Ankara’da kendisine verilen görevi tamamlamasının ardından bu kez Denizli’ye vali olarak tayin ediliyor. Daha sonra arsa, ‘menafii umumiye’ yani ‘yeşil saha’ kanunu gereğince Halit Aksoy’un elinden alınıyor. Fakat Halit Aksoy, 10 yıl içinde dava açması gerekirken bu davayı açmıyor. Çünkü o günün idari anlayışına göre vali olarak görev yapan kişi dava sürecini uygun bulmuyor. Yıllar sonra açtığı dava ise Yargıtay’dan geçiyor. Ancak o tarihte hakkı elinden alınan birisinin bu hakkının geri verilmesi maalesef mümkün olmuyor.”

Halit Bey’i onurlandırın
/images/100/0x0/55eae130f018fbb8f89c9014

DAHA önce Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne müraacat ettiklerini analtan Alpsoylu, “Rahmetli babamla birlikte 1976 yılında Başbakanlık Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne müraacat ettik. O zamanki Genel Müdür Galip Esmer, bu arsanın Halit Aksoy’un üzerine olduğuna dair bize cevap verdi. Şimdi buradaki en önemli nokta, yeşil saha kanuna göre belediye Halit Bey’in elinden bu arsayı alıyor. Ancak bunu ne şekilde Kızılay’a veriyor işte o belli değil. Kızılay aldıktan sonra ise henüz yol geçmeden tarihi Kızılay Binası bu alan üzerine dikiliyor. Sonra 1979’da bina yıkılıyor. Şu saatten sonra dava sürecine gidecek değilim. Atatürk’ün mirası olarak kabul edilebilecek bu alan üzerine Halit Bey tabelası konmasını ve manevi olarak onurlandırılmasını bekliyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!