Atakule’de yıkım riski

Güncelleme Tarihi:

Atakule’de yıkım riski
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 01:49

Ankara’nın simge mekanlarından Atakule’nin bitişiğindeki yapıda yıkım başladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç ile yerinde inceleme yaptı.

Haberin Devamı

Candan, Atakule’nin bitişiğinde eksi 20 kot alta girerek AVM yapmaya kalkışmalarının Atakule’yi de yıkım tehdidi ile karşı karşıya getirebileceğini belirtti ve şunları söyledi:
“AVM projesi Atakule’nin eksi 20 kot altına giriyor. Burada risk var. Atakule de yıkılabilir. Hemen altı sit alanı olan Botanik Parkı ve Botanik Parkı’na giden yeraltı sularının nasıl etkileneceğine dair ÇED raporu var mı bilinmiyor? Papazın Bağı’nda da aynı süreç yaşanmış ve üstünde yapılan otel inşaatı yeraltı sularını etkilediği için durdurulmuştu. Ayrıca, mimarının izni olmadan herhangi bir mimarın tadilata imza atması etik olarak kabul edilemez. Ankara’nın simgesidir, bütünlük içerisinde yapılmıştır. Yık-yap kültürü doğru değil, kule ciddi risk altında.”

PARK YAPSINLAR İMZAMI ATARIM

Haberin Devamı

Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç ise, “AVM değil park yapsınlar imzamı atacağım” dedi. Buluç, “Bu projenin statiğini rahmetli Alhan Gedik yaptı. Projenin denetlemesini ise Alman Profesor Leuonard yaptı. Leuonard ‘Benim yaptığım en güzel kule’ demişti. Kulenin temelinin altına girmek son derece sakıncalı. Bunu ne için yapıyorlar, üç kuruş daha kazanmak için. Her şeyi para olarak gören bir zihniyet var karşımızda. AVM değil, park yapsınlar. Park projesini de bedava yaparım” diyerek tepki gösterdi.

ATAKULE GYO: YIKILACAK İDDİALARI DOĞRU DEĞİL

Mimarlar Odası’nın Atakule’de sürdürülen inşaatın, yıkıma sebep olacağı iddialarına yanıt veren Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, “İddialar, gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. İnşaat için kapsamlı bir zemin etüdü yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Şirketimiz, alçak kütlenin yıkımı ve yeniden yapımı sürecinin sorunsuz biçimde tamamlanması hususunda, her biri konusunda gerekli uzmanlık ve tecrübeye sahip olan profesyonellerden destek almakta olup, özellikle kule bölümünün, inşaat süresince mümkün olan en hassas biçimde korunması amacıyla ileri teknoloji ürünü teçhizat ve modern inşaat uygulamalarından faydalanılmaktadır. İddiaların aksine, günümüzde kullanılan modern mühendislik ve inşaat teknikleri ile inşaatın bir bölümünün yer altında gerçekleştirilecek olması, teknik veya çevresel bakımdan hiçbir risk oluşturmamaktadır. Bu hususta, şirketimiz tarafından kapsamlı bir zemin etüdü yaptırılmış, ilgili tüm projeler uzmanlar tarafından hazırlanmış ve gerekli tüm yasal onaylar alınmıştır. Bu bağlamda, alçak kütlenin yıkımı esnasında kulenin ve yer altı sularının olumsuz etkileneceği yönündeki iddialar tümüyle gerçeğe aykırıdır. Şirketimiz tarafından yürütülen bu projenin temel amacı, Ankara halkının gözbebeği olan Atakule Alışveriş Merkezi’nin yeniden Ankara halkına kazandırılmasıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!