Atakule çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Atakule çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 15:00

Atakule’de 2014’te başlayan yenileme çalışmasının ilk gününden bu yana süren Atakule GYO ile mimar Ali Ragıp Buluç arasındaki tartışma, mahmekenin 2’nci iptal kararıyla yeniden alevlendi. Mimar Ali Ragıp Buluç, “Yapılan her iş hukuksuz” derken Atakule GYO, “Karar inşaatı etkilemez” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ikinci Ankara’nın ise ilk AVM’si olan, şehrin simge yapılarından Atakule’nin yenilenmesine yönelik başlayan projede tartışmalar devam ediyor. Ankara Hürriyet’in dün ‘Atakule’de 2’nci iptal’ haberiyle gündeme getirdiği, ‘Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Valilik’ten aldığı yıkım ruhsatını Ankara 18. Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal etmesi’ kararıyla ilgili şirketten açıklama geldi. Atakule GYO, Atakule Alışveriş Merkezi’nin alçak kütlesinin yıkım, hafriyat ve iksa işlerinin tamamlanmış olduğunu belirttiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İnşaat faaliyetleri halen planlandığı şekilde, hukuka ve idari mercilerin kararlarına uygun biçimde sürdürülmektedir. 

YAPIMINA ETKİSİ BULUNMAMAKTADIR

Yıkım işlemlerinin halihazırda tamamlanmış olması itibariyle, yıkım izninin iptaline ilişkin mahkeme kararının fiili bir sonuç doğurması söz konusu olmadığı gibi, yeni Atakule AVM Projesi’nin yapımına da herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Atakule AVM, Mimar Ali Ragıp Buluç’un aksi yöndeki tüm gayretlerine rağmen, yenilenmiş ve modern haliyle, yeniden şehrin cazibe merkezi olmak üzere en kısa zamanda Ankaralılarla buluşturulacaktır.”

Haberin Devamı

TELİF HAKKINI İSTİSMAR ETTİLER

Öte yandan mimar Ragıp Buluç, yaşanan gelişmelerin ardından dün Atakule’nin önünde basın açıklaması yaptı. Avukatı Mustafa Büyükavcıoğlu ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya’nın da hazır bulunduğu açıklamada Buluç, “Adalet mülkün temelidir sözünü pratikte öğrenmiş bulunuyoruz” dedi. İşin başından beri telif hakkının devredilmez bir hak olduğunu bildiğini ancak karşı tarafın bunu istismar ettiğini vurgulayan Buluç, şöyle konuştu:

KÖPEKSİZ KÖYDE DEĞNEKSİZ DOLAŞTILAR

“Bundan sonra yapılan her iş hukuksuzdur. İnşallah eski binayı tekrar yaparlar ya da benim dileğim buranın bir park haline getirilmesidir. Yeter artık her yerde AVM var. Burası Ankara için ilkti, inşallah sonuncusu olur. Belediyelerde buna katkıda bulunursa memnun olurum. Bu alınan bütün kararlar genç mimarlar için bir içtihat oluşturdu. Bundan sonra gelecek olan bunlar gibi adamlar, yapılan eserleri zor yıkarlar. Para benim, mal benim herşeyi yaparım sanıyorlar. Köpeksiz köyde değneksiz dolaştılar, buna bir son veriyoruz.”

Haberin Devamı

MİMARLAR ODASI: HUKUK SAVAŞIMIZ DEVAM EDİYOR

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, Atakule’de yaşanan gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi:
“Yapılanlar yasanın ve hukukun arkasından dolanmaktır. Bu tamamen rantın elde edilmesi çabasıdır. Süreç ve hukuk savaşı devam ediyor, meslektaşımızın yanında olacağız. Kazanılan mahkemeler var, yetkililerin sorumluluklarını yerine getirilmesini bekliyoruz. Atakule uluslararası ödüllere layık görülmüş bir projedir, Ankara’yla eşdeğerdir. Mimardan izin almadan yapılan böyle bir şey yasalara aykırıdır.”

AVUKAT BÜYÜKAVCIOĞLU: ADALET GEÇ DE OLSA TECELLİ EDİYOR

Atakule hakkında devam eden hukuki süreci değerlendiren Buluç’un avukatı Mustafa Büyükavcıoğlu da şu ifadeleri kullandı:
“Şu ana kadar İdare Mahkemesi, fikri haklardan yana kararını vermiştir. Mimarın muvaffakiyeti alınmadan bu işlemlerin yapılması hukuka aykırıdır demiştir. Bu Türkiye’deki mimarlar için çok ciddi ve önemli bir kazanımdır. Adalet geç de olsa tecelli ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!