Âşık Veysel’in hayatına dijital bir yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Âşık Veysel’in hayatına dijital bir yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2023 09:24

Âşık Veysel’in hayatından kesitler sunan ve torunu Gündüz Şatıroğlu’nun koleksiyonundan bir seçkiden oluşan ‘Karanlıktan Aydınlığa / Âşık Veysel’ dijital deneyim sergisi, CerModern’de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Haberin Devamı

Sergide Âşık Veysel’in isminin yazılı olduğu sazı, aile albümlerinden fotoğraflar, kasetler ve albümleri, şiirleri, dostlarının onunla ilgili notları, mektuplar gibi ünlü halk ozanını anlatan objeler ve eşyalar sergileniyor. Ayrıca Âşık Veysel’in doğayla ilişkisini, ruhunu ve bedenini doğayla nasıl eğittiği de, dijital bir sunumla anlatılıyor. Âşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu’nun koleksiyonundan bir seçki niteliğinde olan sergi, 6 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

Âşık Veysel’in hayatına dijital bir yolculuk

İLK FOTOĞRAFINDAN TAŞ PLAKLARA

Sergide hedef kitlelerinin gençler olduğunu vurgulayan Gündüz Şatıroğlu şunları söyledi: “Onlara yönelik dijital altyapısı olan bir sergi hazırladık. Onların beklentilerini önceledik. Bu, Âşık Veysel’in hayatına dijital bir yolculuk. Âşık Veysel’in bedenini, zihnini, doğayla nasıl eğittiğinin de yansımasını göreceksiniz. Onun dışında ciddi bir arşiv seçkisi var. Dedemin 1931 yılında ilk yayınlanan fotoğrafından itibaren belge, süreli yayınlar, taş plaklar, kasetler, afişler... Tüm bunlardan oluşan geniş bir koleksiyonumuz var. Bunlardan bir seçki sunuluyor. Ayrıca Âşık Veysel’in sazı, babadan oğula geçmiş, ikisinin de elinin değdiği bir saz var. Ailemiz için çok kıymetli bir saz. Babamın kaleme aldığı ve dedemin hayatının dönüm noktalarını anlattığı metinlerden oluşan bir seçki. Ona gelen mektuplar, onunla ilgili dostlarının söylediği notlar, sergide yer alan eserler arasında.

Haberin Devamı

Âşık Veysel’in hayatına dijital bir yolculuk

GENÇ KUŞAK DA SAHİPLENİYOR

Dijital deneyim kısmında Âşık Veysel’in gördüğü gerçek dünya, sonrasında kendi oluşturduğu imgelem dünyası ve o imgelem dünyasıyla zenginleşen ve aydınlanan dünyasının yansımalarının izlenebileceği belirten Şatıroğlu, “Kendi sesinden türkülerini duyabilecekler, şiirlerini görebilecekler. Kör olduktan sonra 7 yaşından itibaren bedenini ve ruhunu doğayla nasıl eğittiğine tanık olacaklar” dedi. Genç kuşağın da Âşık Veysel’i tanıdığını ve sevdiğini kaydeden Gündüz Şatıroğlu, “Genç kuşaklar da sahipleniyor Âşık Veysel’i. Genç kuşağın bilgi sahibi olması onun eserlerinin farklı biçimde yorumlanmasıyla doğrudan ilişkili. Tarkan’ın ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ı söylemiş olması Âşık Veysel’in genç kuşaklara ulaşmış olmasını sağlıyor. Manga’nın sahnelerde Âşık Veysel türküsünü seslendirmiş olması onu genç kuşaklarla tanıştırıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!