Aryalarıyla can verdiler

Güncelleme Tarihi:

Aryalarıyla can verdiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2008 00:00

4. Murat adlı eserde Osmanlı tarihinin bir dönemine damgasını vuran Kösem Sultan’ı operanın iki duayen ismi Şekeranber ile Akkerman izleyiciyle buluşturuyor.

TOPKAPI Sarayı’nın duvarları arasında iktidar ve taht mücadelesi veren, Osmanlı tarihinin en hırslı ve etkili valide sultanı Kösem, iki başarılı sopranonun yorumuyla opera sahnesinde can buldu.

İÇKİ YASAĞI SAHNEDE

Devlet Opera ve Balesi’nin "IV. Murat" adlı yeni eserinde Kösem Sultan rolünü iki soprano Gölge Şekeranber ile Nilgün Akkerman, dönüşümlü olarak üstleniyor. Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğünün yeni yapıtı "IV. Murat", Sultan Murat’ın hükümdar olduğu 1623-1640 yılları arasındaki dönemi saray yaşamı, taht çekişmeleri, içki yasağı ve Duraklama Döneminin buhranlarıyla sahneye taşıdı.

ANASTASYA DOĞDU

"Mahpeyker" olarak da bilinen Kösem Sultan 1590-1651 yılları arasında yaşadı. Sultan I. Ahmet’in eşi ve Sultan IV. Murat ve I. İbrahim’in annesi olan Osmanlı tarihinin ünlü ve etkili kadınlarından Kösem Sultan, 1590 yılında Bosna’da "Anastasya" adıyla doğdu. Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul’a kızlarağası olarak gönderilen ve 15 yaşındayken Sultan I. Ahmet’e haseki oldu. Kösem, keskin zekasıyla padişahı etkisi altına aldı ve bütün saraya nüfuzunu kabul ettirdi. Kocası ölünce Kösem’in devlet işlerinde etkinliği arttı. Genç Osman’ın ve I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi üzerine, tahta Kösem Sultan’ın oğlu IV. Murat çıktı. Sultan Murat tahta çıktığında sadece 11 yaşındaydı ve Kösem Sultan artık oğlu adına devleti büyük ölçüde yönetmeye başlamıştı.

Kösemle ilgili fazla bilgi yok

Soprano Gölge Şekeranber, yapıt için çalışmalara geçen yıl Ekim ayında başladıklarını söyledi. Rolü için kaynaklar üzerinde araştırmalar yaptığını aktaran Şekeranber, "Ancak gördüm ki, Kösem Sultan ile ilgili IV. Murat kadar bilgi yok. 11 yaşında oğlunu tahta çıkarıyor ve hırsıyla devlet yönetimine ortak oluyor" dedi. Şekeranber, sahnede canlandırdığı Kösem Sultan ile ilgili, "Kendi oğlunun bile ölümünü göze alan Kösem Sultan ile ilgili pek çok kaynağı inceledim. O, taht için her şeyi yapıyor, ama kuvvetli bir kişilik olduğu kesin. Onun da hakkını vermek lazım" yorumunu yaptı.

Birbirlerine benziyorlar

KÖSEM Sultan’ın hayatta her şeyi taht uğruna göze alan bir kadın olduğunu belirten Devlet Opera ve Balesi’nin başarılı sopranosu Nilgün Akkerman da, "Anne-oğul birbirlerine benziyorlar. Çünkü bir de dönemin şartları var. O dönemde başka türlü ayakta durmak da mümkün değil" dedi. Osmanlı’nın en hırslı valide sultanları arasında Kösem Sultan’ın öne çıktığını dile getiren sanatçı, "Bence Kösem Sultan sadece kendini seviyor. Her şeyi ezip geçiyor" yorumunda bulundu. Daha önce sahnede kraliçeleri, imparatoriçeleri de canlandırdığını anlatan Akkerman, "Tosca" operasındaki rolünün kendisini çok etkilediğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!