Arıları yanlış seçince 665 bin kovan yok oldu

Güncelleme Tarihi:

Arıları yanlış seçince 665 bin kovan yok oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 00:00

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, devletin 15 yılda dağıttığı 120 milyon YTL değerindeki 700 bin arı kovanının yüzde 95’inin, yanlış arı seçimi nedeniyle yok olduğunu söyledi. Çömez, "Ege’de, güneyde yaşayabilen arıları Doğu Anodolu’da dağıtınca, bu arılar öldü. Devletin kaynakları boşa gitti. Veteriner hekimler, bu konularda daha iyi seçim yapmalı" dedi.

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol, Türkiye’de hayvan ve hayvansal gıda kaynaklı hastalıklar konusunda sağlıklı istatistik olmadığını, bu nedenle de bu konularda politikalar ve stratejiler belirlenemediğini söyledi.

Veteriner hekimliği eğitiminin 164. yılı nedeniyle AÜ Veteriner Fakültesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr Erol, dünyada, hayvanlardan veya hayvansal gıdalardan insana bulaşan 200’ün üzerinde hastalığın bulunduğunu, bunların yüzde 10’unun Türkiye’de de aktif ve yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Birçok ülkede ortadan kaldırılmış olmasına karşın, son yıllarda dünyada ve Türkiye’de brucella ve tüberküloz hastalıklarında artış olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erol, hayvan hastalıkları kontrol altına alınmadan, bu tür hastalıkların insanda kontrol altına alınmasının yeterli olmayacağını vurguladı.

ÇİĞ KÖFTEDE DOMUZ ETİ Türkiye’de domuz eti tüketilmemesine karşın, geçen yıl İzmir’de 542 kişinin, yedikleri çiğ köfteden kaynaklanan trişinelloz hastalığı yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Erol, BSE, dioksin zehirlenmesi, kuş gribi gibi hayvansal kaynaklı hastalıklar nedeniyle AB ve ABD’nin gıda güvenliği programlarını değiştirdiğine dikkati çekti.

Türkiye’de de hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önemli boyutlarda olduğunu belirten Erol, ancak bu konuda sağlıklı istatistik bulunmadığını, bu nedenle de politika ve strateji belirlenemediğini vurguladı.Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, "sağlıklı hayvan=sağlıklı gıda= sağlıklı çevre= sağlıklı insan=sağlıklı toplum" denklemini ifade ederek, koruyucu hekimlik açısından veteriner hekimlerin önemli rolü olduğunu vurguladı. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Ayhan Filazi de, Türkiye’de 1980’den itibaren koruyucu sağlık hizmetlerinin çökertilmeye çalışıldığını, veteriner hekimliğinin de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi.

665 BİN KOVAN YOK OLDU Toplantıda konuşan AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise gelişmiş ülkelerin sağlık harcamalarındaki artış nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik önlemleri artırdığını, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, her bir dolarlık koruyucu sağlık hizmetinin, sağlık harcamalarını 64 doları azalttığını söyledi. Dünyada yıllık ortalama enflasyon yüzde 2-2,5 olurken, sağlık hizmetleri enflasyonunu bazı ülkelerde yüzde 20’ye kadar çıktığına işaret eden Çömez, gelecek yıllarda ortaya çıkacak hayvan hastalıklarının muhtemelen daha patojen ve karmaşık olacağını belirterek, veteriner hekimliğinin koruyucu sağlık açısından daha da önem kazanacağını kaydetti.

YÜZDE 70’İ SAHTE Kendisinin gıda ve hayvancılık sektöründe yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çömez, geçen yıl Ankara’da perakende mağazalarından aldığı 20 bal örneğinden yüzde 70’inin sahte çıktığını söyledi. Çömez, devletin son 15 yılda vatandaşa bedava dağıttığı 120 milyon YTL değerindeki 700 bin arı kovanından yüzde 95’inin yok olduğunu açıklarken de "Ege’de, güneyde yaşayabilen arıları Doğu Anodolu’da dağıtınca, bu arılar öldü. Devletin kaynakları boşa gitti. Veteriner hekimler, bu konularda daha iyi seçim yapmalı" dedi. Turhan Çömez, yine bir veteriner hekim tarafından Manyas Gölü’ne bırakılan ve hızla çoğalan İsrail sazanı yüzünden gölde ekolojik dengenin bozulduğunu, diğer balık cinslerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!