Ankaralı müteahhitlere öneri

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı müteahhitlere öneri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2012 17:38

Ankara Ticaret Odası (ATO) 30. Grup Kamu Bayındırlık Meclis Üyesi Turgay Araz, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasının ardından küçük ve orta ölçekli müteahhitleri tehlikelerin beklediğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Araz, müteahhitlerin rekabette öne geçmek için şirket evliliklerine ve aile şirketi yapısından kurumsallaşmaya geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Önlem paketi hazırlandı

Yasanın çıkmasıyla küçük ve orta ölçekli müteahhitlerin ayakta kalmasının zorlaşacağını ve yeniden yapılanması gerektiğini belirten Araz, ATO Meclisi’ne sunmak üzere bir önlem paketi hazırladı. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Alt Yapı Özel Sektör Grup Başkanlığını da yapan Araz’ın hazırladığı pakette ve hazırladığı sunumda şunlar yer alıyor:

Yabancılara satış hızlanacak

“Ekonomik gücümüzü içeride ve dışarıda reel olarak artıracak, önemli sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. İçeride büyük kentsel dönüşüm projeleri ve yabancılara konut satışını hızlandıracak düzenleme ile kendini geliştirecek, diğer taraftan yurtdışı müteahhitlik hizmetleriyle de önemli bir miktarda döviz kazandıracaktır. Hazırlanan ‘Afet Riski Altındaki Yapılar hakkındaki Yasa’yı heyecan verici olarak bulmaktayız.

Çığır açacak

Haberin Devamı

Kanunun gerekçesi; 10 yıllık zaman dilimi içerisinde afet riski taşıyan alanlarda bulunan kaçak yapıların kentsel dönüşüm uygulaması ile tasfiyesi, Türkiye genelinde tüm vatandaşların afet riski taşımayan, sağlam ve nitelikli yapılarda iskan edilmesidir. Bu kentsel dönüşümün Türkiye’ye maliyetinin 400 milyar dolar’a ulaşacağının tahmin edilmesi, mensubu bulunduğum Türk müteahhitlik sektöründe yeni bir çığır açacaktır.

Yeniden yapılanma şart

Yeni kentsel dönüşüm projelerinin büyüklüğü göz önüne alındığında, sektörümüzdeki, müteahhitlik tanımı ‘küçük ve orta ölçekli’ olmaktan çıkmıştır. Rekabette öne geçmek, farklılık yaratmak için yeniden yapılanmanın şart olduğunu, değişen pazar yapısına uyum sağlamak için, aşağıda öngördüğümüz tedbirleri almak zorunda olduğumuza inanıyorum.

Şirket evlilikleri yapılmalı

Mali yapının güçlendirilmesi için şirket evlilikleri ve satın almalara yönelinmesi gerekiyor. Aile şirketi yapısından kurumsallaşmaya geçmeleri ve bunu yaparken borsa dışı şirketlerde kurumsal yönetim ilkelerini benimsemeliler. Konsorsiyum ve ortak girişimlere açık olmalılar. Yalnız inşaat değil, mühendislik hizmetlerini, tedarik ile kiralama ve işletme gibi entegre hizmetleri de sağlayabilecek yapıya ulaşmaları gerekiyor. Yeni yasa ile yapılacak kentsel dönüşüm, müteahhitlik sektörünü bu yeni yapılanmaya zorlamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!