Ankaralı besiciler çoban bulamıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı besiciler çoban bulamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2024 10:32

ADKK Birlik Başkanı Hasan Kılınç, başkent Ankara’nın küçükbaş hayvancılık bakımından oldukça zengin olduğunu ama çalıştıracak çoban dahi bulamadıklarını belirterek, “Türkiye’de 40 bin lira maaşa bile yerli çoban bulunamıyor, Ankara da en çok bu krizi yaşayan şehirlerden birisi” dedi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’nın küçükbaş hayvancılıkta gelişmiş olduğunu fakat sektörde yerli çoban bulunamaması nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirten Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (ADKKBİRLİK) Başkanı Hasan Kılınç, “Yerli çoban için sayıca bile az diyemiyoruz, artık ne yazık ki hiç bulunamama noktasına geldi. Eskiden çobanlık yapıp üniversite sınavlarında birincilik elde eden gençlerimiz çıkardı, şimdi onlar da yok” diyor. Ankara’nın haricinde Türkiye’nin diğer illerinde de bu sorunun yaşandığına dikkat çeken Kılınç, özetle şunları söyledi:

Ankaralı besiciler çoban bulamıyor

40 BİN TL MAAŞA ÇOBAN BULUNAMIYOR

“Başkent Ankara, küçükbaş hayvan bakımından zengin ve gelişmiş bir şehir. Özellikle Haymana, Polatlı, Balâ ve Gölbaşı'nda hayvancılık gelişmiş düzeyde. Öyle ki bu ilçeler geriye kalan 21 ilçenin hayvancılıkta yüzde 50’sini karşılıyor. Beypazarı’nın belli kesimlerinde de küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Fakat bizim asıl sorunumuz, sektörde yaşanan yerli çoban sıkıntısı. Aslında bu sorun yeni değil. 2014 yılından bu yana süregeliyor, fakat artık çoban bulunamadığından ötürü, sorun olmaktan çıkıp sektörümüz için bir kriz durumuna doğru gidiyor. Türkiye’de artık 40 bin lira maaşa bile yerli çoban bulunamıyor. Geçen yıl çoban maaşları 12 bin lira bandındaydı. Bu yıl ocak ayında ise çoban maaşları 17 bin lira civarındaydı, şimdi 35-40 bin oldu neredeyse. Ama bu halde bile bulunamıyor.”

Haberin Devamı

Ankaralı besiciler çoban bulamıyor

‘SEKTÖR İÇİN ÜZÜCÜ BİR DURUM’

Çoğu genç artık ya güvenlik görevlisi olmayı tercih ediyor ya da başka bir işle uğraşıyor artık kimse çobanlığı tercih etmiyor. Sektör için üzücü bir durum. Zor bir meslek, sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa bayıra çıkıp hayvanlarla uğraşıyorsun. Tabii sosyolojik boyutu da var. Çoğu kişi ailesini veya çocuğunun okulunu bırakıp gelemiyor. Eskiden çobanlık yapıp üniversite sınavlarında birincilik elde eden gençlerimiz çıkardı, şimdi onlar da yok. Gençlerin ilgisi giderek azalıyor. Böyle devam ederse sektörümüz, küçükbaş hayvancılık çıkmaza girebilir. Sıkıntılarımızı, taleplerimizi Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Bizim birlik olarak talebimiz sektörün devamı için kontrollü olarak yabancı uyruklu çoban getirilmesi.”

BAKMADAN GEÇME!