Ankaralı 5 yılda ev alabiliyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı 5 yılda ev alabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2017 15:09

Türkiye Veri İşleme Merkezi'nin (TUVİMER), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "İl Bazında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla" datasını kullanarak büyük şehirlerde yaşayanların gelir durumu ile gayrimenkul kira ve satış değerleri üzerinden ne kadar sürede konut sahibi olabileceklerini ölçtü.

Haberin Devamı

Türkiye Veri İşleme Merkezi'nin (TUVİMER), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "İl Bazında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla" datasını kullanarak büyük şehirlerde yaşayanların gelir durumu ile gayrimenkul kira ve satış değerleri üzerinden ne kadar sürede konut sahibi olabileceklerini ölçtü. Ankara’da en yüksek konut metrekare değeri bin 830 lira olarak belirlenirken bu rakam İstanbul’da 3 bin 89 liraya yükseliyor. Bir metrekarelik konutun ortalama aylık kira değeri Ankara’da 10 lira. Aynı rakam İstanbul’da 21 TL’ye çıkıyor. Büyükşehirlerde yaşayanların kişi başına düşen yıllık gelirleri ile kentlerdeki ortalama konut metrekare satış fiyatları baz alındığında, İstanbul'da çalışan bir kişi, bir yıllık geliriyle bir konutun 8 metrekaresini alabiliyor. Ankaralılar ise bir yıllık geliriyle 20 metrekareye sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 150 DAHA AVANTAJLI

TUVİMER Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu, “Ortalama düzeyde kazanan birinin 100 metrekarelik bir konutu alabilmesi için İstanbul'da hiç harcama yapmadan 12,5 yıl çalışması gerektiğini, bu sürenin Ankara'da 5 yıla kadar indiğini bildirdi. Söz konusu tablonun, bir Ankaralının barınmaya yönelik satın alma gücünün İstanbullu'dan yüzde 150 daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu, İstanbul'un, söz konusu kentler arasında barınmaya yönelik en düşük ekonomik güce sahip kent olduğunu vurgulayan Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Bu sonuçlar, İstanbul'da çalışan ve yaşayan bir kişinin barınma konusunda karşı karşıya olduğu güç durumu da gözler önüne seriyor. Ankara, bu kapsamda sadece İstanbul'dan değil, İzmir, Antalya ve Bursa'dan da daha iyi durumda. Kiralık konutlara yönelik ekonomik güç incelendiğinde, İzmir'in yüzde 20, Bursa ve Antalya'nın yüzde 60, Ankara'nın ise yüzde 80 İstanbul'dan daha iyi durumda olduğu araştırma sonuçlarında dikkat çeken konular arasında yerini alıyor.”

BAKMADAN GEÇME!