Ankara'daki göl ve göletlere 34 bin Sazan yavrusu bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Ankaradaki göl ve göletlere 34 bin Sazan yavrusu bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 15:07

Ankara'daki göl ve göletlere 34 bin Sazan yavrusu bırakıldı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- ANKARA Büyükşehir Belediyesi, balık popülasyonunun artırılması amacıyla Ankara genelindeki 9 göl, gölet ve baraja 34 bin pullu sazan balığı yavrusu bıraktı. 
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında ilk olarak balıklar Mavi Göl'e bırakıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı Ergül ile Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven'in de katıldığı etkinlikte, 10 bin yavru sazan balığı, Mavi Göl'de suyla buluştu.  
HEDEF 100 BİN SAZAN YAVRUSU
Genel Sekreter Yardımcısı Ergül, proje hakkında bilgi verirken,  hedeflerinin 100 bin yavru sazan balığının Başkent'in sularına bırakmak olduğunu belirterek, “Bugün burada, su ürünlerinin desteklenmesi, balıkçılığın geliştirilmesi konusunda bir öncü hareket başlattık. Toplam 9 tane göl ve göletimize, sazan balığı yavrusu bıraktık. Yavru balıklar 3 yıl içerisinde büyüyorlar ve yenilebilecek duruma geliyorlar. Mavi Göl'e 10 bin olmak üzere 9 göl, gölet ve barajımıza 34 bin pullu sazan balığı yavrusunu bıraktık. İnşallah bu rakamı 100 bine tamamlayacağız" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin balıkçılığı geliştirmek amacıyla birçok projeye imza attığını da kaydeden Ergül,  önceki yıl Evren'de balıkçılara 12 tane tam donanımlı tekne hediye ettiklerini hatırlattı. Nazlı Ergül, Ayaş Çanıllı Barajı'nda da “Turna Balığı Tutma Yarışmasıö düzenleneceğini açıkladı. Konuşmasında Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığı'nın kurulma amacını da açıklayan Genel Sekreter Yardımcısı Ergül, şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında, 6360 sayılı yasa ile İl Özel İdarelerin kapatılması ve onların görevlerinin Büyükşehir Belediyelerine devrinden sonra tarım ve hayvancılığın desteklenmesi konusunda biz de kolları sıvadık. Bu anlamada Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığımızı kurduk. Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi konusunda öncelikle 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu'nda bir değişiklik yapıldı ve arkasından yönetmeliğimiz çıktı. Biz de bu kanun ve yönetmelik çerçevesinde tarım ve hayvancılığı desteklemek konusunda elimizden gelen her türlü hizmeti yapmaya başladık."  
EKOSİSTEME UYGUN BALIK TÜRÜ
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven de Ankara'daki göl ve göletlere ekosisteme uygun balıkların bırakıldığını anlattı. Ankara'da sonradan gelişen balık türlerinin bulunduğunu kaydeden Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bıraktığımız balık türü, yörenin balıkları olduğu için ekosisteme çok kolay uyum sağlayabileceklerdir. Ankara'da sonradan gelişen balık türleri var. Hatta vatandaşların tabiriyle 'İsrail Sazanı' denilen balık türü oluştu.  Bu tür, bazı göl ve göletlerimizde fazlaca yoğun. Esasen bu tür balıklar, diğer balık türlerine zarar veriyor. Diğer balıkların yumurtalarını yiyen, vatandaşların sevdiği balıkların türünü bitiren ve çok çabuk üreyebilen bir balık türü. Balıkçılarımız ekonomik olarak bunlardan para kazandıkları için bunun önlemesi için bir çalışma yapmıyoruz. Biz onun yanında doğal Ankara iklimine uygun balık türlerini geliştirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!