Ankara’da Ulusal Sütçülük Kongresi

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da Ulusal Sütçülük Kongresi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 12:38

Ulusal Sütçülük Kongresi’nin 3’üncüsü ‘Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” ana temasıyla Ankara CerModern’de gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk ve tek sütçülük kongresi olma özelliğini taşıyan kongre akademi ve sektör liderlerini de bir araya getirdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ve Karma Grup ortaklığı ile düzenlenen kongrenin ana sponsorluğunu İçim Süt üstlenirken, Pınar Süt, Unilever, Schneider Electric ve Aromsa temsilcileri de “Süt Endüstrisinde Sürdürülebilirlik” başlığıyla örnek uygulamaları katılımcılarla paylaştı. Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, Türkiye’nin dünya süt üretiminde önemli bir yeri olduğunu söyleyerek “Dünyada 10. Avrupa’da ise 3. sırada olan Türkiye’nin özellikle maliyet yönüyle Kapıkule dışına ürün gönderme şansı yok. Süt ürünleri ağırlıklı olarak Orta Asya’ya gidiyor. Yeni yeni Çin’e ürün göndermeye başladık. Umarım yakın zamanda Rusya’ya da yeniden süt ürünleri ihraç etmeye başlarız” dedi.

Haberin Devamı

150 MİLYON HANE HALKI GEÇİMİNİ SÜTTEN SAĞLIYOR

Etkinlikte konuşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Ofisi(FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da
geçtiğimiz 30 yıl içerisinde dünyada süt üretiminin yüzde 59 oranında artış gösterdiğine dikkat çekerek özetle şunları söyledi:
“Küresel süt üretiminin başını Hindistan çekiyor. Olumsuz iklim koşulları ve yoksulluk nedeniyle Afrika süt üretiminde son sıralarda yer almaktadır. Bugün dünya genelinde 150 milyon hane halkı geçimini süt üretiminden sağlamaktadır. Pek çok gelişmekte olan ülkede süt küçük ölçekli üreticiler tarafından üretilmektedir, bu da hane halkının ekonomisine destek sağlamaktadır. Burada bir örnek vermek gerekirse 1960’lardan bu yana gelişmekte olan ülkelerde kişi başına süt tüketimi nerdeyse 2 katına çıkmış. Süt ve süt ürünleri üretiminde kadının yerine değinmeden geçemeyeceğim. Özellikle sürdürülebilirlik konuşuyorsak kadının yerini mutlaka konuşmalıyız. FAO süt üretimine dair çalışmaları özveri ile desteklemeye devam edecektir. Süt endüstrisi ülkelerin tarımsal ve ekonomik yapısını destekleyen başlıca geçim kaynağıdır. Kültürel mirası da korumak anlamına geliyor bu. Özel sektör yatırımlarını görmek de bizim için çok önemlidir”

Haberin Devamı

Ankara’da Ulusal Sütçülük Kongresi

KARBON AYAK İZİMİZİ EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Karbon emisyonunu azaltmak için firma olarak yaptıkları çalışmaları anlatan İçim Süt CEO’su Ali Sözen ise  “Ak Gıda olarak, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı uyarınca 2050 yılında karbon ayak izini sıfırlamaya çalışıyoruz ve her geçen yıl da azaltarak bu hedefe ulaşacağız. Peki bu hedefe ulaşmak için ne yapıyoruz? Süt alımından başlayarak süreci yönetmeye çalışıyoruz. En büyük emisyon problemi çiftliklerde başlıyor. Öncelikle fosil yakıt tüketimini azaltmamız lazım. Bunun için, yakın yerlerden süt almaya başladık, araçların içinde taşıdığımız tonajları arttırmaya çalıştık. Uzun yıllardır tırların hafifletilmesi ve hafifletilen kısmın sütle değiştirilmesi konusunda ARGE çalışmaları yapıyoruz. Lojistik ortağımızla bir tır tasarladık ve bu tırla taşımamız yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde arttı. Böylece her 6 taşımada 1 taşıma kâr etmiş olduk. Kullandığımız elektriği fabrikalarımızda üretiyoruz. Şebekeden aldığımız kısım sadece yüzde 30. Ürünü tüketiciye ulaştırırken demiryolunu kullanarak karbon ayak izimizi en aza indirmeye çalışıyoruz. Fabrika atıklarından biogaz elde ediyoruz. Tüm bunlar firma olarak karbon emisyonunu en aza indirmek için attığımız adımlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FİRMALAR KAYNAK AYIRMAKTAN KORKMAMALI

Karma Grup adına konuşan Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı da, “Süt Akademisi ile başlattığımız etkinliklerimizi kongre ile taçlandırarak, kongreyi süt endüstrisine kazandırmış olduk. Kongrede, akademi sektörle buluşarak süt endüstrisinin ilerlemesi için çok değerli fikir alışverişlerinde bulundu. Bu senenin başlığı olan sürdürülebilirlik konusunda dünya ve ülkemiz ölçeğinde örnekler, deneyimler paylaşıldı. Hem bilimsel konular hem de sektör liderlerinin paylaşımları kongreyi amacının üzerine taşımıştır” dedi. GEA Türkiye Genel Müdürü Serdar Gez ise sürdürülebilirlik kavramının henüz Türkiye için yeni olduğuna dikkat çekerek “Firmalar sürdürülebilirlik konusuna kaynak ayırmaktan korkmamalı. GEA her yıl karının yüzde 1’ini buna ayırıyor. Bizim buraya geliş amacımız GEA’nın bu anlamdaki teknolojilerini tanıtmak. Enerji, su tasarrufu, karbon emisyonu gibi konuların artık önümüzdeki yıllarda çözüleceğini düşünüyorum çünkü, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu konuda gerekli yaptırımların olması için çalışmalar gündemde” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!