Ankara üniversiteleri en iyiler listesinde

Güncelleme Tarihi:

Ankara üniversiteleri en iyiler listesinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2012 00:00

ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversiteleri, İspanya’daki Scimago Araştırma Kurumu tarafından yapılan “dünyanın en iyi üniversiteleri” raporlarında ilk 500 arasında yer aldı.

Haberin Devamı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarları, İspanya’da açıklanan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına ilişkin bir rapor yayımladı.
Scimago Araştırma Kurumu’nun bu ay yayınladığı raporun 3 bin 290 üniversite ve araştırma kurumunun sıralamasını kapsadığını ifade eden URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, sıralamada toplam doküman sayısı, uluslararası işbirliği oranı, normalize edilmiş etki, yüksek etkili yayın oranı, alan çeşitliliği, yüksek atıflı yayın oranı, yayınlarda sorumlu yazarlık sayısı kriterlerine bakıldığını aktardı.

57 Türk üniversitesi

Bu sıralamada, üniversiteler dışında, bilimsel yayın üreten kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının da yer aldığına dikkati çeken Akbulut, bu nedenle hazırladıkları raporda, Türk üniversitelerinin durumunu sağlıklı analiz edebilmek için, kamu kurumları, özel firmalar ve sağlık kuruluşlarının listeden çıkartılarak yalnızca Scimago sıralamasındaki dünya üniversitelerine ait verilerin kullanıldığını belirtti. Sıralama tablosundaki 3 bin 290 kurum arasında 57 Türk üniversitesinin yer aldığı bilgisini veren Akbulut, Scimago listesinde üniversite olmayan kurumlar listeden çıkarıldıktan sonra 57 Türk üniversitesinin dünyanın diğer üniversiteleri arasındaki durumunun netleştiğini dile getirdi. Akbulut, söz konusu listede İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi ve ODTÜ’nün ilk 500’e girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bilkent ve TOBB ETU ilk 500’de

AKBULUT, sıralama tablosundaki altı farklı indikatörden en az birinde ilk 500’e giren 12 Türk üniversitesi olan İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi, ODTÜ, Ege, Bilkent, Sabancı, Koç, Gebze YTE, Kafkas ve TOBB ETU olduğunu dile getirdi.
Akbulut, “Diğer küçük üniversitelerimizin yayın sayılarını çok yükseltmeleri kolay olmayabilir. Ancak etki değeri yüksek dergilere yönelmeleri dünya sıralamalarında başarılı olma şanslarını arttıracağı görülmektedir. Sayıca büyük üniversitelerimizin de etki değeri yüksek dergilere yönelmeleri durumunda dünya sıralamalarında ilk 50-100 arasına girme şansları artacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!