Ankara türküleri albümde toplandı

Güncelleme Tarihi:

Ankara türküleri albümde toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 00:00

Ankara Valiliğince hazırlanan “Ankara Türküleri” isimli 2 CD’lik albümde, yörenin meşhur türküleri bir araya getirildi. Ankara Zeybeği ve Ayaş Yolları gibi ünlü türkülerin yer aldığı albüme Gülşen Kutlu ve Emel Taşçıoğlu’da sesleriyle renk kattı.

Haberin Devamı

Ankara Valiliği tarafından “Ankara  Türküleri” (The Folk Songs of Ankara) isimli 2 CD’lik albüm hazırlandı. Albümdeki türküler, Gülşen Kutlu, Emel Taşçıoğlu, Erol Parlak, Abdullah  Gündüz, Nilgün Kızılcı, Sıtkı Akın, Nazlı Öksüz, Bayram Aracı, Yıldız Çam gibi  ünlü sanatçılar tarafından seslendirildi. Ercan Erol’un bağlama, Gökhan Bulut’un bas, Mustafa Eke’nin kaval,  Hüseyin Yalçın’ın kabak kemane çaldığı albümü, Ümit Özdemir hazırlayıp yönetti.  Albümde, “Ankara Zeybeği, Ayaş Yolları,
Sarı Saçın Yaş Durur, Alim de Gitme  Pazara,
Denize Dalmayınca, Atım Arap, Güvercin Uçuverdi (Misket), Bulguru  Kaynadırlar (Hüdayda), Mor Koyun, Yandım Şeker, Müptela Dert
Olandan Bir Tabip  Buldun Mu Sen, Meşeler Güvermiş” isimli 28 türkü yer aldı.

Endüstriyel müzik

Haberin Devamı

Ankara İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Arslanoğlu “Her zaman ucuz maliyet, en fazla kazanç mantığıyla hareket eden  endüstriyel müzik, Ankara müziğini 2/4’lük ritimden başka özelliği olmayan, kimi  zaman argo, kimi zaman müstehcen kelimeler ile milli ve manevi değerlerine uzak,  ya kendi öz kültüründen uzak habersiz, ya da bilerek yozlaştırılarak Ankara  müziğinden haksız bir kazanç sağlamaya çalışmaktadır.

Yüksel: Türküler samimi duyguları ifade ediyor

Albüm kapağındaki tanıtım kitapçığının önsüzünde görüşlerine yer verilen  Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, türkülerin insanların samimi duygularını ifade  edebildikleri en iyi iletişim aracı olduğunu belirtti. Tüm yörelerde olduğu gibi insanlanın sosyo-kültürel yapısını yansıtan  türkülerin, gerek sözel gerekse müzikal yapısıyla Ankara müziğinin geleneksel  karakterini de etkisi bulunduğunu ifade eden Yüksel, Ankaralıların geçmişten  bugüne koruyup getirdiği gelenek, görenek, inanç, sevinç, elem, keder ve ağıt  gibi mahalli değerlerin türkülerde yaşatıldığını kaydetti. Vali Yüksel, Ankara türkülerinden oluşan CD çalışması ile geçmişten  geleceğe köprü kurulmasını amaçladıklarını vurgulayarak, bu kültür pınarlarının  gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığını aktardı.

Seğmen geleneği duruşu ve tavrı

Haberin Devamı

Ahmet Arslanoğlu, amacımız kimsenin müziğini eleştirmek değildir. Ankara kültürü ve Ankara  müziği diye ortaya gerçeklerle bağdaşmayan müzik icra edildiğinde, Ankara  kültürünü ve müziğini olduğundan daha farklı bir yere oturtmaya çalışıldığında  buna da eleştirimizi elbette yapacağız. Ankaralıların bu konuda hassasiyetlerini  kamuoyuyla paylaşacağız.” Ankara folkloru ve kültüründe Oğuz boylarının etkisinin oldukça önemli  olduğunu belirten Arslanoğlu, Seymen geleneği, duruşu ve tavrının ise bunun bir  sembolü olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!