Ankara suyu alırsa sulama krizi yaşarız

Güncelleme Tarihi:

Ankara suyu alırsa sulama krizi yaşarız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 00:00

Susuzluk krizini aşmak için Kızılırmak suyunu bekleyen Başkent’e, Kırıkkale’den itiraz geldi. Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, "Kızılırmak’tan su alınması işi ağız çabukluğuyla oldu-bittiye getirildi. Tarlalarımızda sulama sorunu yaşamaktan endişe ediyoruz" dedi.

Keskin’e bağlı Köprüköy Belediye Başkanı Oğuzhan Köprülü arıtma tesisi olmadan suyun içilmesinin söz konusu olmayacağını, Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer ise Kızılırmak’tan verilecek suyun kuraklığa neden olacağını söyledi.

Köprüköy Belediye Başkanı Oğuzhan Köprülü, Ankara’ya verilecek olan suyun içilemeyeceğini, içerisinde demir olduğunu belirtti. Köprülü, şunları söyledi:

"Kapulukaya Baraj gölü içinde kalan tarihi Çenşigir Köprüsü’nde yapılan bakım-onarım çalışması nedeniyle gölün su seviyesi düşürüldü. Bu nedenle Kızılırmak’ın Kırıkkale’den geçtiği bölgelerde su sıkıntısı yaşanıyor. Kapulukaya Barajı’ndan sonraki ırmak yatağına su verilmediği için, bu bölgelerin tamamen kuruduğu gözlendi. Ankara ısrarla bu suyu alıp içmek istiyor, ama bu su içilmez, ancak temizlikte kullanır. İçerisinde demir ve ağır meteryallardan oluşan kurşun var. Bu su içilmez, boşuna uğraşmayalım."

KURAKLIĞA YOL AÇAR

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer ise sebze ve meyve üreticilerinin su konusunda endişelerinin olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ankara’ya verilecek olan suyun Kapulukaya ve Hirfanlı Barajı’nda tutulan su, Kızılırmak’ın doğal dengesini bozdu. Bu, ne gibi ölçü ve araştırma ile alındığı hakkında kimse bir açıklama yapmıyor. İlerleyen günlerde Türkiye’de Küresel ısınmadan ve kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz zarar görecek. Kent sınırları içinden geçen ve üzerine Kesikköprü Barajı’nın inşa edildiği Kızılırmak çevresinde sebze ve meyve üreticiliği yapılıyor.

SULAMA SORUNU YAŞARIZ

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Adnan Yılmazer, "Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardan Kızılırmak’a istenilen oranda su verilmedi. Kızılırmak’tan su alınması işi ağız çabukluğuyla oldu-bittiye getirildi. Oysa bu proje geniş katılımlı, oda ve derneklerle yapılacak bir istişare sonrasında hayata geçilmiş olmalıydı. Çünkü bizim endişelerimiz bulunuyor. Bu endişelerimiz ise giderilmedi. Tarlalarımızda sulama sorunu yaşamaktan endişe ediyoruz. Çünkü önümüzdeki yıllar yeniden kuraklık yaşayacak olsak, Kızılırmak’tan su alamayacağız ve tarlalarımız kuruyacak. Ankara’ya su verilecek olmasının kendilerinin yanı sıra Çorum ve çevresinde çeltik üretimi yapan çiftçileri de olumsuz yönde etkileyeceğini iddia etti." diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!