Ankara’nın mimarına 74 yıl sonra heykelle gelen vefa

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın mimarına 74 yıl sonra heykelle gelen vefa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

Meclis’ten Çankaya Köşkü’ne, Merkez Bankası’ndan Güven Anıtı’na kadar Ankara’ya çok sayıda eser kazandıran mimar Prof. Clemens Holzmeist’in heykeli 74 yıl sonra Meclis bahçesine dikilecek.

TBMM, Başkanlık Divanı’nın 23’ncü dönemin son aylarında aldığı kararın ardından Meclis, mimarı Prof. Clemens Holzmeister’e 74 yıl sonra vefa borcunu ödeyecek. 23’ncü dönemde iktidar ve muhalefetin ortak kararıyla benimsenen Holzmeister’in anıt heykelinin dikilmesi kararının ardından harekete geçilirken, anıtın dikileceği alanda da hazırlık yapılıyor. 24’ncü dönemin ilk aylarında açılışı yapılması beklenen anıt heykel Meclis’in bahçesinde bulunan havuzun yanında yer alacak.

Trajediyle Ankara’ya geldi

1886’da Avusturya’da doğan Holzmeister’in Türkiye’ye gelişi bir trajediye dayanıyor. Nazi zulmünden kaçan 800’e yakın sanatçı ve bilimadamına Atatürk’ün isteği doğrultusunda Türkiye kucak açmıştı. Yahudi asıllı olan Holzmeister de Viyana’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşmişti. 1983’te vefat eden Prof. Dr. Holzmeister, Atatürk’ün yakın ilgi gösterdiği isimler arasındaydı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan hemen her kamu eserinde onun izleri bulunuyor.

Atatürk’ün beğenisini kazandı
/images/100/0x0/55eb15fdf018fbb8f8aa1b94


11 Ocak 1937’de TBMM tarafından “anıtsal bir değer taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti’nin devamlılığına ve yirminci yüzyılın mimari karakteristiklerine uygun” yeni bir meclis binasının yapımı için bir yarışma düzenlenmesine karar verildi. 14 projenin katıldığı yarışmada jüri üç projeyi birincilik ödülüne layık gördü. Ancak yapımı için Atatürk’ün de beğenisini kazanan Clemens Holzmeister’in projesinde karar kılındı. Binanın yapımına 26 Ekim 1939’da, görkemli bir törenle başlandı. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi binanın yapımı için finansal sıkıntılar yaşanmasına neden oldu ve inşaatına belli dönemlerde ara verildi. 1957 yılından sonra inşaata tekrar hız verildi ve bina Ocak 1961’de kullanılmaya başlandı. Yeni Meclis toplamında 475 bin 521 metre karelik bir arazi üzerine kuruldu.

673 esere imza attı

Holzmeister’in eserleri arasında Çankaya Köşkü, Meclis, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, Yargıtay, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı binaları, Harp Okulu, Güven Anıtı, Ulus Merkez Bankası, Vilayet Meydanı, Ulus Emlak Bankası, Bayındırlık Bakanlığı binaları da bulunuyor. ‘Devlet Mahallesi Mimarı’ olarak bilinen Holzmeister, yaşamı boyunca toplam 673 esere imza attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!