Ankara’nın değişen yüzü Çinçin

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın değişen yüzü Çinçin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2012 00:00

İki binden fazla gecekondunun yıkılarak modern konutların yapıldığı Çinçin’in adı artık asayiş olayları yerine modern konutlar ve sosyal alanlar ile anılacak.

Haberin Devamı

GECEKONDULARIYLA, polis adliye olaylarıyla anılan Başkent’in Çinçin Mahallesi yepyeni bir çehreye kavuştu. 2 binden fazla gecekondu yıkılarak, bölge gecekondulardan tamamen temizlendi. TOKİ ile Altındağ Belediyesi işbirliğinde yürütülen toplu konut çalışmalarında yaklaşık bin gecekondu, yıkılarak birinci etap inşa edildi. Çinçinli ailelerin yanı sıra 300’e yakın polisin de ev satın aldığı alana, hastanelere yakın olması nedeniyle doktorlar, hemşireler ve sağlık görevlileri de yerleşti. Kızılay ve Ulus’a 10 dakikalık mesafede bulunan bölgede 14 ayrı blok bina yer alıyor.

Binden fazla gecekondu

2009 yılında inşaatına başlanan ikinci etap 600 gecekondunun yıkımıyla tamamlandı. Üçüncü etapta ise, binden fazla gecekondu yıkılarak çalışmalara başlandı. Mahallenin çok hızlı bir değişim geçirdiğini kaydeden Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, dönüşüm projesi başlattıklarında bölgenin mermer atölyeleriyle gecekonduların iç içe geçtiği bir yer olduğunu söyledi.
Suça meyilli insanların bir arada bulunduğu bölgede böyle bir çalışma yapmanın zorluklarına değinen Tiryaki, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Suça meyilli insanlar

“İlk başlarda zorlandık ama şu anda kamu görevlileri başta olmak üzere toplumun değişik kesiminden insanların oturduğu bir mahalle haline geldi. İlçe Emniyet Müdürlüğü de bu bölgeye yapıldı. Şu anda üçüncü etabı yapıyoruz. Kültür merkezi, cami ve ticari mekanlarla birlikte proje tamamlanacak. Çinçin Bağları suça meyilli insanların olduğu bir yerdi. Önemli olan burada dönüşüm yaparken insanları da ıslah etmek, topluma kazandırmaktı. Amacımız bu insanlara kentli bir kimlik kazandırmaktı. Artık çocukların kendi odası olacak, anneler odun kömür taşımayacak, doğalgazlı evlerde oturacak. Çinçin olarak bilinen bu bölgenin adı da Gültepe Mahallesi olarak değişti.” 

Vatandaşlar memnun
 
BÖLGEDEKİ değişimden vatandaşlar da memnun. Daha önce gecekonduda yaşadıklarını kaydeden Murat Dündar, dört yıldır konutlarda oturduklarını söyledi. Dündar, eski komşularıyla bir arada oldukları için hayatlarından memnun olduklarını ifade etti.
Yaklaşık 3 senedir konutlarda kirada oturan Naciye Bayramlı, gecekonduda yaşadığı dönemlerde çok sıkıntı çektiklerini, soğuklarda ısınamadıklarını anlattı. Bayramlı, “Eskiden çocuklar dışarı çıkınca korkardık. Artık böyle korkularımız kalmadı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!