Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir

Güncelleme Tarihi:

Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2022 01:35

Bir yılı aşkın bir süredir Ankara’da görev yapan Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye’de tanıştığı herkesin eşi ve kendisine ailesinden biri gibi davrandığını belirtti. Lee, Ankara’nın kültür ve sanat dolu bir şehir olduğunu ifade ederek özellikle Anadolu Medeniyetleri Müzesi için “Ankara’nın bir hazinesi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Kore birbirine uzak iki ülke olsa da hem siyasi açıdan hem de iki ülke vatandaşlarının birbirine yaklaşımları açısından oldukça sıcak ilişkiler söz konusu. Sizce bu yakınlığın nedeni nedir?

İki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlığı her şeyden önce iki halk arasındaki özel sevgiden kaynaklanıyor. Çok ilginç olan Koreliler ve Türkler birbirini yabancı bulmuyorlar, ben de öyleyim. Kendimizi komşudan daha çok yakın bir akraba gibi buluyoruz. Bence bu özel duyguyu yaratan iki ülke arasındaki tarihi ilişki ve Türkiye’nin Kore Savaşı’na katılması. Bu yıl, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. yıl dönümü fakat iki ülke arasındaki ilişki binlerce yıl öncesine dayanıyor. Uzun zaman önce, atalarımız Asya’nın bir bölgesinde komşu ve kardeş olarak yaşadılar ve yıllar sonra bugün hala dil, kültür ve mizaç benzerliklerimiz var.

Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir


İLK GÜNÜMDE KORE PARKI’NI ZİYARET ETTİM

Bir yılı aşkın bir süredir buradasınız. Bu süreci değerlendirir misiniz?

Türkiye Büyükelçisi olarak atandığım haberini almadan önce tesadüfen ailece ‘Ayla’ filmini izledik, bütün aile film boyunca gözyaşları döktük. Sonra Türkiye Büyükelçisi olarak atandığım haberini alınca ne kadar mutlu olduğumu çok net hatırlıyorum. Göreve başlamamın ilk gününde havaalanına iner inmez Kore Parkı’ndaki Kore’de Savaşan Türkler Anıtı’nı ziyaret ettim ve Kore Gazileri’mize teşekkür ettim. Türkiye’de tanıştığımız herkes bana ve eşime kendi ailesinden biri gibi davranıyor.

Kore Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi olarak Türkiye’deki hedefleriniz nelerdir? En çok hangi alanlara odaklanıyorsunuz?

Kore-Türkiye ilişkisi, tarihi bağlar ve iki halk arasındaki hoş duygular açısından yüksek bir gökdelen inşa edebilecek kadar sağlam bir temel ve uygun bir çevreye sahip fakat ne yazık ki mevcut ilişki ancak beş katlı bir bina gibidir. Bu, aslında her açıdan gelişme için çok potansiyel olduğu anlamına gelir. Her şeyden önce, iki ülke arasındaki ticareti ve yatırımı arttırmak için daha fazla çaba sarf edeceğim.

Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir


FAVORİM ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

Ankara’da kültürel ve sanatsal faaliyetlerle ilgileniyor musunuz? Burada yapmaktan en çok keyif aldığınız aktivite nedir?

Ankara, kültür ve sanat dolu bir şehir. CSO ve Congressium’da çok kaliteli gösteriler ile sergiler düzenleniyor. Ankara Kalesi yakınlarındaki sanat sokakları ve her ay kurulan antika pazarını gezmek de çok zevkli. Ben ve eşim her türlü müziği ve sanatı severiz. İşten sonra veya hafta sonlarında müsait olduğumuzda genellikle konser salonlarına ve sergi salonlarına uğrarız. Ama favorim Anadolu Medeniyetleri Müzesidir. Hayal gücümün ötesine geçen pek çok harika eser var. Kalıntılara tek tek baktığınızda o döneme ve hayata daldığınızı hissediyorsunuz. Gerçekten Ankara’nın bir hazinesi olduğunu düşünüyorum.

Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir


İş dışında zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz? Türkiye’yi gezme fırsatınız oluyor mu?

Hobim araba kullanmak, seyahat etmek ve kültürel tarihsel yerleri görmek. Türkiye, güzel doğasının yanı sıra açık hava müzesi olarak adlandırılabilecek kültürel miraslarla dolu bir ülke değil mi? Benim için çok mutlu bir ülke. Son bir yıldır hafta sonları Ankara’dan 3-4 saat uzaklıktaki yerlere günübirlik geziler yapıyorum. Ankara’ya yaklaşık 2 saat uzaklıkta olan Beypazarı, Gordion, biraz daha uzakta olan Kapadokya’nın yanı sıra Amasra, Sultanhanı, Afyon, Safranbolu ve Aizanoi dahil olmak üzere ziyaret edilecek çok sayıda muhteşem yer var.

Ankara kültür ve sanat dolu bir şehir


NE KADAR ÖZGÜN OLURSA O KADAR EVRENSEL OLUR

Kore’nin pop, film ve dizi gibi kültürel içerikleri dünya çapında büyük bir ilgi görüyor. Sizce bu ilginin sebebi nedir?

Kore Dalgası’nın dünya çapında ilgi görmesinin nedeni, içeriğinin evrensel ve özgün olması. Dünyadaki herkesin aynı hissedebileceği nezaket, bağ ve kucaklama gibi evrensel mesajları, Kore’ye özgün bir duygu ve yorumlar katarak yeni içerik ortaya çıkarıyor. Kore kültür endüstrisinin üreticileri hem küreselleşmiş evrenselliği takip ederken hem de Kore renklerini korudu. Yani, film, dizi, müzik veya moda, ne tür K-Kültüründen hoşlanıyor olursanız olun, orada “Kore’ye en yakın şeyleri” bulabilirsiniz. Türk kültür endüstrisine de dünya pazarına girerken “Ne kadar Türkiye’ye özgün olursa o kadar evrensel olur” inancını korumalarını tavsiye ederim.

65. YIL ETKİNLİKLERİ

Bu yıl Kore ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. yıl dönümü. Bu çerçevede ne tür etkinlikler hazırlıyorsunuz?

Bu ay Kore-Türkiye İlişkileri Fotoğraf Sergisi açmayı planlıyoruz. İki ülke arasındaki ilişkiler, 6. yüzyılda Türkler ve Goguryeo’nun karşılaşması, 1950’de Türk askerlerin Kore Savaşı’na katılması, 8 Mart 1957’da diplomatik ilişkilerin kurulması, 1957 ve 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülük maçında birlikte oynaması gibi aşamalı olarak gelişti. Bunlar fotoğraf ile sergilenecek. Haziran ayında meşhur bir Koreli viyolonisti davet ederek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile ortak konser vermeyi planlıyoruz. Ayrıca Kore’den K-Pop idol gruplarını davet ederek K-Pop performanslarıyla birlikte dans öğrenme fırsat bulabilecek bir K-Pop akademisi hazırlıyoruz. Ekim ayındaki Kore Milli günü kutlamak için düzenlenecek etkinlikte bir hanbok defilesi de planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!