Ankara-İstanbul YHT'de test sürüşleri devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara-İstanbul YHTde test sürüşleri devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 01:22

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının test çalışmaları devam ediyor. İki kent arasındaki yolculuğu 3 saate düşürecek YHT hattının günde yaklaşık 50 bin, yılda 17 milyon yolcuya hizmet vermesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında işletme testlerinin yanı sıra trafik testlerinin de başlayacağını belirtti. Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresini 3 saate indirecek Ankara-İstanbul YHT hattı projesinde sona yaklaşıldı. Apaydın, Piri Reis Treni ile hatta gerçekleştirilen test sürüşleri sırasında yaptığı açıklamada, Ankara-İstanbul YHT hattının Türkiye’nin en önemli hızlı tren projesi olduğunu belirtti. Apaydın, şunları kaydetti:

KADEMELİ OLARAK ARTIYOR

“Testler, 60, 80, 100, 120 kilometre şeklinde kademeli olarak, işletmenin elverdiği maksimum hızlara kadar yapılıyor. Bu hattımızda maksimum işletme hızı 250 kilometre olacak, testleri saatte 275 kilometre hıza göre yapıyoruz. Bunların ardından işletme testlerinin yanında trafik testi dediğimiz sinyalizasyon testlerimiz başlıyor. Bu testler tamanlandıktan sonra seferlere yönelik tüm noktalardaki parametreler standartlar içerisine getirildiğinde inşallah yolcu taşımaya başlayacağız.”

Haberin Devamı

50 FARKLI ÖLÇÜM YAPIYOR

Ankara-İstanbul YHT hattının ölçüm testleri, dünyadaki 5-6 test treninden biri olan Piri Reis Treni ile yapılıyor. Piri Reis, katener-pantograf etkileşimi, akselometrik titreşim ölçümü ve yol geometrisi ölçümlerini saatte 60 kilometre hızdan başlayarak gerçekleştiriyor. Daha sonra saatte 80, 100, 120, 140 kilometre hızla devam eden ölçümler, en son saatte 275 kilometre hıza ulaşılarak tamamlanıyor. Ölçümler sayesinde, varsa hattaki sorunlar tespit edilerek gideriliyor. 35 milyon lira değerindeki YHT seti üzerine 14 milyon lira ek harcama yapılarak monte edilen ölçüm cihazlarından oluşan Piri Reis, 50 değişik ölçüm yapabiliyor.

ÜÇ SAATE DÜŞECEK

Ankara ile İstanbul arasındaki yolculuğu 3 saate düşürecek YHT hattının hizmete girmesiyle yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78’e çıkması öngörülüyor. Ankara-İstanbul YHT hattında günde yaklaşık 50 bin, yılda 17 milyon yolcuya hizmet verilmesi hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!