Ankara’da yelken açıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da yelken açıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 00:00

Altı yıl önce 20 Ekim 2000’de, 11 "deniz sevdalısı" kafa kafaya verip Ankara Yelken Kulübü’nü (AYK) kurdu. Şimdi AYK’nın tam 350 denize tutkun her fırsatta yelken açmaya hazır üyesi var. Onlar Bozkır yelkencileri. Bozkırdan Ankara Yelken Federasyonu’na bir üye de gönderip, "Yelken de artık başkentte var" bile dediler.

ALTI yıl önce 20 Ekim 2000’de, 11 "deniz sevdalısı" kafa kafaya verip Ankara Yelken Kulübü’nü (AYK) kurdu. Şimdi AYK’nın tam 350 denize tutkun her fırsatta yelken açmaya hazır üyesi var. Onlar Bozkır yelkencileri. Bozkır’dan Ankara Yelken Federasyonu’na bir üye de gönderip, "Yelken de artık başkentte var" bile dediler.

AYK üyeleri Ankara’da denizi ve yelkeni Mogan’da yaşıyorlar. Hem eğitim veriyorlar, hem de antreman yapıyorlar. Yolunuz düşürse, derneğin Mogan’da bağlı 21 teknesiyle sizin de tur atmanız mümkün. Hem de bedava. Bu turu atanların hepsi de sonra gelip AYK’a üye olmuş.

İSTANBUL’LU ÇOCUKLARA ANKARA’DA TEKNE TURU

AYK’nın ilginç faaliyetleri sadece bu "bedava tanıtım turu"ile sınırlı değil. Temmuz ayında Mogan’da körlere tekne turu attırıp, yelken ve rüzgarla tanışmalarını sağlamışlar. Işığı bilmeyen körler, yelken açıp, halat bile çekmişler.

M.S hastalarına dönük amatör denizcilik eğitimleri de devam ediyor. AYK’ın en ilginç faaliyeti ise, İstanbul’da oturan ama hiç denizi yaşamayan 60 çocuğa Ankara ziyaretleri sırasında hem tekneleri hem yelkenciliği tanıtıp sonra da Mogan’da tekne gezisi yaptırmaları olmuş.

Kayseri’de AYK, İskenderun, Adana, Mersin yelken kulüpleri ile yelken şenliği düzenledi. Ev sahipliğini Kayseri rotary kulüp üstlendi. Yelken kulüpleri ile bir olup Kayseri’ye tırlara yükleyip tekne taşımış. Sonra da daha yarısı bitmesine rağmen "Okyanus" gibi görünen Yamula Barajı’nda Kayserilerle yelken açmış. Bu turdan sonra Kayseri Yelken Kulübü de kuruluşunu hızlandırmış ve tamamlamak üzere.

ANKARA’DA BEŞ BİN AMATÖR KAPTAN VAR

Ankara’da aslında "Amatör Denizci Yeterlilik Belgesi" olan amatör kaptan sayısı 5000’in üzerinde. 100’e yakın Ankaralı da tekne sahibi. AYK, bu denizcilere uygun fiyatlarla kaptansız tekne kiralamakta da yardımcı oluyor.

ANKARA’DA YELKEN SPORU ASLINDA 30 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ

Ankara’da yelken sporu aslında 1960’lı yıllarda başlıyor. Sonra duraklama dönemine giriyor. 30 yıl sonra yeniden dernekleşme görülüyor. İşte o derneklerden öne çıkanlarından en önemlisi AYK. Doktor ve eczacı üyelerin ağırlıkta olduğu derneğin üye ve kursiyer yelpazesi ise son derece geniş. Amatör denizci olmak isteyen kursiyerler arasında emekli genareller ve büyükelçiler bile var.

AYK AMATÖR DENİZCİ YETİŞTİRİYOR

AYK üyelerini hem denize aileleri ile açılabilen komple amatör kaptanlar olarak yetiştirirken, bir yandan da 120 lisanslı sporcusu ile yarışlara katılıyor. AYK "amatör denizciler" ve "Telsizciler" yetiştirmek için seminerler düzenliyor ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın verdiği yetkiyle sınavlarını yapıp belge de veriyor. "Amatör denizciler" bu belge ile 50 metre boya kadar ticari amaçlı olmayan teknelerini kullanılıyorlar. AYK kurulduğu günden bu yana uygulama ağırlıklı programla 12 başarılı dönem sonunda 600’e yakın yelkenci yetiştirmiş.

SPONSOR ARIYORLAR

AYK, çocuklar için "optimist", gençler için "Laser ve Pirat" ve "Bayanlar Yelken Takımı" ile de yarışlarda da var. 2001 yılı başlarından bu yana üyelerine ait tekneler ile katıldığı Bodrum Kış Trofesi Yat Yarışları ve diğer Yat Yarışları’na da katılıyor. AYK bünyesinde, 120 lisanslı sporcusu da var. Bu sporcular da dernek imkanları elverdiği sürece her yarışa katılıyorlar. AYK’ın bu noktada en büyük sıkıntısı Ankara’da sporsor bulmak. Katılacakları yeni yarışlar içinde sponsor arıyorlar.

SIFIRDAN İLK ÜÇE

AYK geçen Temmuz’da alınan karar sonucunda üç hafta eğitim yapılarak bayan takımı oluşturmuş. Bu takım sıfırdan başladığı çalışmalarının sonucunda başarıyı yakaladı ve dereceye girdi. Geçen sene Mart ayının kursiyeri olan bayan takımı 7-14 Ekim’de Bodrum’da Turgut Reis’te dört Hollandalı, dört İsrailli, dört Rus ekibinin de bulunduğu 17 ekiple yarıştı. Bayan takımı uluslarası yarışta üçüncülük aldı.AYK Bayanlar Yelken Takımı, 30 Eylül-01 Ekim 2006 tarihlerinde yapılan BAYK Marina Yacht Club Famous Cup’ta, IRC 2 kategorisinde de ikinci oldu.

AYK’nın aileli antreman gezisi

ŞEKER Bayramı tatilinde de AYK üyeleri Göcek koylarında yelken açtı. On tekne ile açılan 90 AYK üyesi eşsiz güzellikteki Göcek Koylarını gezdi. Hem de bu gezide eşler ve çocuklar da vardı. Acemi kaptanlar pratik yaparken, yarışlara hazırlanan takımlar antreman için yelken açtı. Gezinin en keyifli yanı da kaptanlar ve aileleri için 26 derece olan denize dalıp ve güneşin tadını çıkarmak oldu.

Nasıl üye olabilirsiniz

KULÜP tüzüğüne göre, "Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş, yüreğinde deniz sevgisi taşıdığını beyan eden, sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında olmayan" herkes AYK’a üye olabilir. Üyelik için başvuru formunun doldurulması, dört adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı gerekiyor. (İrtibat: 495 36 56 ankarayelken@ankarayelken.org.tr)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!