Ankara’da sanayici olmak daha zor

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da sanayici olmak daha zor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 00:00

TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Sincan Styropor firmasının CEO’su Bereket Önder ile konuştu. Tam bir ’üretim aşığı’ olan 23 yaşındaki Önder, Ankara’da sanayici olmanın zor olduğunu düşünüyor ve bunu şöyle açıklıyor: "Tabii tüm Türkiye’de zor. Ancak Ankara’da sanayicilik yapmak ayrıca zor. Çünkü Türkiye’nin pazarı İstanbul. Ankara da İstanbul’a uzak. Ulaşım henüz yeterince hızlı değil. İhracat yapmak için de bu geciktirici bir neden."

Bereket, bize kendinden, ailenden ve yaptığın işlerden bahseder misin?

1984 Ankara doğumluyum. Ailem aslen Trabzonlu. Babam Yavuz Öner, annem Ülviye Öner. İki kardeşiz, bir ablam var Yaprak. 27 yaşında, bizimle birlikte koordinatör olarak çalışıyor. Bilkent Ticaret Yönetim mezunuyum. Burcu Aygün’le nişanlıyım. Özetle hayatım böyle. Ne iş yaptığıma gelince Sincan Styropor AŞ isimli bir şirketimiz var. Ben bu şirkette CEO olarak görev yapıyorum. Sincan’da Kayseri’de Bursa’da fabrikalarımız var. EPS (Styropor) yani ısı yalıtım malzemesi üretimi yapıyoruz.

Bildiğim kadarıyla kendi sektöründe Türkiye’nin en büyük board (levha) fabrikasına sahipsiniz; keza Türkiye’de en büyük kapasiteli eps (expandable polystyren) fabrikalarını kurdunuz. Bu fabrikalarla ilgili detaylı bilgi verir misiniz?

ISI YALITIMDA EN BÜYÜĞÜZ

Sincan Styropor Ankara 1993’de kuruldu. 10 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. 2005 yılı Haziran ayında Bursa’da yine 10 bin metrekarelik ikinci fabrikamızı kurduk, 2005 yılı Kasım ayında da Kayseri’de 4 bin 700 metrekarelik bir alana üçüncü fabrikayı kurduk. Sizin de söylediğiniz gibi Türkiye’nin en büyük kapasiteli eps yani ısı yalıtım malzemesi üreticisiyiz. Türkpor markasıyla üretim yapıyoruz. Board yani levhayı da Expboard markasıyla üretiyoruz. Board da bir çeşit ısı yalıtım malzemesi. Binaların dıştan giydirilmesinde kullanılıyor. Biz buna mantolama diyoruz Kurduğumuz bu fabrikalarla Yalıtım dergisi tarafından 2005 yılında Türkiye’nin Yatırım ödülünü aldık. Her üç fabrikamızda da ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi uygulanıyor. Ürünlerimiz TSE 7316 EN 13163 standartında üretiliyor yani Avrupa standartında üretim yaptığımız TSE tarafından tescillenmiş durumda. Bunun dışında Çin’de bir büromuz var. Çinli bir firmayla ortak çalışıyoruz. Şimdilik bu büroyu ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla kurduk. Zaman içinde gelişmelere göre değişiklikler yapabiliriz.

Ankara için başka yeni yatırımlarınız olacak mı?

Biz üretimi seviyoruz. Babamda da bende de aynı heyecan mevcut. Üretimi sevmemiz bizi yatırım yapmaya da yönlendiriyor. Halihazırda iki yeni yatırımımız devam ediyor. Ankara mevcut fabrikamız içinde 15 Nisan 2007’de XPS üretimimiz başlayacak. XPS de bir çeşit ısı yalıtım malzemesidir, bunu da Polytürk markasıyla piyasaya çıkacak. Yıllık 150 bin metreküplük bir kapasitede üretim yapılacak.

Ankara’da sanayici olmak zor mu? Ne tür sıkıntılar ile karşı karşıyasınız?

Ankara’da sanayici olmak zor. Tabii tüm Türkiye’de zor. Başka şehirlerde sanayici olanlarla benzer sorunlarımız da var elbette ancak Ankara’da ayrı sorunlar da yaşıyoruz. Üretim maliyetlerinin yüksekliği, istihdam maliyetlerinin yüksekliği tüm Türkiye’de üretim yapanların ortak sorunu. Ancak Ankara’da sanayicilik yapmak ayrıca zor. Çünkü Türkiye’nin pazarı İstanbul. Ankara’da İstanbul’a uzak. Ulaşım henüz yeterince hızlı değil. İhracat yapmak için de bu geciktirici bir neden.

Hedef ve ideallerin nelerdir?

İnsanın hedefleri zaman içerisinde gelişiyor değişiyor. Bugüne kadar ne hedeflediysem çok şükür ulaştım. Bundan sonra şahsi olarak hedeflerim var, iş adamı olarak hedeflerim ve ideallerim var. Şahsi olarak aile kurmak öncelikli hedefim. İş adamı olarak da firmamızı daha da büyütmek, ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırmak, firmamızın adını uluslar arası alanda duyurmak ve 2010 yılında 100 milyon dolar ciro yapmak hedefim var. İnşallah Allah kısmet eder bu hedeflerimin tamamına ulaşırım.

Sincan ve Ankara’daki büyüme ve gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ankara Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar ve diğer bürokrasinin bulunmasından dolayı önceleri bir memur şehriydi ancak son 10 yılda hızlı bir değişim gösterdi. Ankara artık bir sanayi şehri. Bu gelişmeyi çok önemli buluyorum. Ankara artık gerçek anlamda bir büyük şehir. Birinci organize sanayi bölgesi kuruldu yetmedi ikincisi kuruluyor. Sincan önceleri uzakta kalan küçük bir ilçeydi bugün kocaman bir sanayi bölgesi halini aldı. Bu gelişmeler her Ankaralı gibi beni de çok memnun ediyor. Ankara’nın gelecek yıllarda daha fazla üretim yapan, istihdam sağlayan bir şehir olacağına inanıyorum.

Rakiplerimizin uykusu kaçacak

İKİNCİ Organize Sanayi Bölgesi’nde yani Temelli’de bir başka yatırımımız var. Ağustos ayında faaliyete başlayacak fabrikada cam yünü üretimi yapacağız. 20 bin metrekarelik kapalı alan, 10 bin metrekarelik açık alanı olacak yeni tesisin arsası alındı. Cam yünü de bir çeşit ısı yalıtım malzemesi. Şu ana kadar her iki üretim için de yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Bu yatırımı kredi kullanmadan tamamen özkaynaklarla gerçekleştirdik. Özellikle cam yünü üretiminde pazara iddialı giriyoruz. Kısa zamanda diğer üretimlerimiz kadar başarılı olacağımıza inanıyoruz. Cam yünü üretimimiz 10 bin ton kapasitelik olacak. Ve Türkiye’de ilk defa hem XPS ve cam yünü tek bir firma altında üretilmiş olacak. İddialı gireceğiz pazara, çok detay vermek istemiyorum ama şu kadarını söyleyeyim ki, rakiplerimizin uykusu kaçacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!