Ankara Büyükşehir’den Atık Yağ Denetimi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Büyükşehir’den Atık Yağ Denetimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 13:21

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN DEVRALDIĞI, "BİTKİSEL ATIK YAĞLARI DENETLEME" YETKİSİ KAPSAMINDA, RESTORANLAR VE KAFELERDEKİ ATIK YAĞLARIN GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMASI VE KANALİZASYONA DÖKÜLMEMESİ İÇİN DENETİM YAPIYOR.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından devraldığı, "bitkisel atık yağları denetleme" yetkisi kapsamında, restoranlar ve kafelerdeki atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ve kanalizasyona dökülmemesi için denetim yapıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından kurulan ekiplerce yürütülen “bitkisel atık yağ denetim”leri ile işletmeciler bilinçlendirilerek, atık yağlar geri dönüşüme kazandırılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bitkisel atık yağ denetleme ve cezai işlem uygulama yetkilerinin geçtiğimiz Mart ayında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle, Büyükşehir sınırları dâhilinde bitkisel atık yağ üreticilerinin, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleriyle yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak, buna ilişkin kayıtları il müdürlüğüne bildirmek ve sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamakla görevlendirildi.
Ekipler, denetim yaptıkları işyerlerinde, "ulusal atık taşıma formu" ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış firmayla yapılmış sözleşmelerin kontrolünü yapıyor. Kayıtları olmayanlara ise firmalarla anlaşma yapılması için süre veriliyor. Anlaşma yapılmaması halinde cezai işlem uygulanıyor.
Yarının büyüklerine temiz bir toplum bırakılması için çalışmalara bugünden başlanılması gerektiğini ve her geç kalınmış bir günün gelecekten çalınmış bir gün olduğunu vurgulayan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, “Gelecek nesillere daha temiz bir toplum bırakmak için çalışmalarımıza her geçen gün hız kesmeden devam ediyoruz. Daha bilinçli bir toplumla bunu başaracağımıza inanıyorum. Ekiplerimiz denetimlerini yaparak, esnafımızın bilinçlenmesi için çaba sarf ediyor. Yarınlarımız için müdahale edilmeyen bir gün bile, gelecekten çalınmış bir gün demektir” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan 19 Mart 2015 tarihli kararıyla, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nin 8. maddesinde belirtilen hususlar kapsamında, yetki sahasındaki bitkisel atık yağ üreten lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerleri denetleme ve gerekli cezai işlemleri uygulama yetkisi, belediyelere devredilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!