Ankara Adliyesi’nde giden değil kalan memnun

Güncelleme Tarihi:

Ankara Adliyesi’nde giden değil kalan memnun
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2013 00:00

Yenimahalle yolu üzerindeki yeni hizmet binasına taşınan icra mahkemeleri ve müdürlüklerinde çalışan hakim ve memurlarla avukatlar sıkıntı yaşadıkları gerekçesiyle şikayetçi.

Haberin Devamı

Ankara Adalet Sarayı’ndaki icra mahkemeleri ve müdürlüklerinin, geçmişte Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Yenimahalle yolu üzerindeki binaya taşınması, burada çalışan hakim, memur ve avukatları memnun etmedi. Ortak şikayetler içinde yeni hazırlanan binanın fiziki yapısı, işlerin ek bina ile Sıhhiye’deki Ankara Adalet Sarayı arasında bölünmesi, ulaşım zorluğu, binadaki aşırı sıcaklık ve kafeteryanın bulunmaması öne çıkıyor. Birçok avukat ve katibi, özellikle işlerini halledebilmek için Adalet Sarayı ile ek binaya ayrı ayrı gitmek zorunda olmaktan yakınıyor. Avukatlar ve katipleri, bunun zaman kaybına yol açtığını ve maddi külfetinin olduğunu anlatıyor.

MEZAT SALONLARI ADLİYE’DE KALDI

İcra hakimleri ile icra müdürlüklerinde çalışan personelin bir kısmı, icralarla bağlantılı çalışan mezat salonlarının Adalet Sarayı’nda kalmasından şikayetçi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise eleştirilerin haksız olduğu görüşünde. Adalet Sarayının kapasitesinin çoktan dolduğunu, bu nedenle taşınmanın mecbur hale geldiğini ifade eden yetkililer, ek binaya toplu taşımayla ulaşılabileceğini, merkezi ısıtma ve soğutma sisteminin henüz denendiğini, icra müdürlüklerinin daha geniş alanda çalıştığını ve kafeterya için gerekli izin alınınca ihaleye çıkılacağını söylüyor. Sıhhiye’deki binada kalmaya devam edenlerin büyük çoğunluğu da taşınma sonrasında Adalet Sarayı’nın daha kullanışlı hale geldiğini belirterek, memnuniyetlerini dile getiriyor.

Haberin Devamı

HAKİMLERDEN BAŞVURU

İcra Mahkemesi hakimleri, taşınmanın adeta “emrivaki” ile yapıldığı görüşünü savunarak, yer darlığına karşın Sıhhiye’de kalmayı tercih ettiklerini dile getirdi. Bir hakim, “Başsavcılık, Adalet Bakanlığı’nı da arkasına alarak, bizden taşınmamızı istedi” dedi. Taşınan İcra Mahkemelerinin 16 hakimi, Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na önceki günlerde 20 maddelik yazı göndererek, şikayet ve taleplerini iletti. Yazıda öne çıkanlar, özetle şöyle:
“-Ek binaya taşınma sonrası, icra müdürlükleri ve mahkeme personelinin büyük çoğunluğunun işe ulaşmasında problemler ortaya çıktı.
-Adliye ana binası ile ek bina arasında dosya ve evrak taşınması anlamında servis saatleri uygun değil.
-Binanın yalıtım sistemi eksik. Sesler, bitişik odalardan rahatsız edici boyutta geçiyor.
-Otopark giriş ve çıkışları problemli.
-Bina küçük, iç mekan kısıtlı. Bahçe ve bina içinde devamlı kalabalık olduğundan, bina dışında, dışarıdan gelenler için kafeterya düzenlenmeli.
-Binanın dışında temizlik ve bahçe düzenlemesi yapılmalı.”
İcra hakimlerinin, Adalet Bakanlığı’na da ek binaya mezat salonları yapılması için başvuruda bulunduğu bildirildi. Hakimlerin, başvuruda, icra müdürleri ve yardımcılarının, ihaleler için mezatın bulunduğu Adalet Sarayı’na gitmek zorunda kalmalarından yakındıkları belirtildi. Ek binada çalışan memurlar da hakimlerle benzer yakınmalarda bulundu.

Haberin Devamı

BAŞSAVCILIK: “ELEŞTİRİLER HAKSIZ”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise haksız olduğunu belirttikleri eleştirilere şu yanıtları verdi:
“-İcra hakimleri daha önce adliyenin 4. ve 5. katlarında çalışıyor, o zaman da sıcaktan yakınıyorlardı. Ek binada merkezi ısıtma ve soğutma sistemi var, yalnızca henüz deneme aşamasında.
-Yeni binanın alanı, eskiden icra mahkemeleri ve müdürlüklerinin çalıştığı alanın yaklaşık iki katı. İcra müdürlüklerinin her biri burada 90 metre kareyken, şimdi yaklaşık 135 metre kare. Aynı şekilde hakim odaları da çok daha geniş.
-Kafeterya ve kantinlere ilişkin ihalelerin yapılabilmesi için Başbakanlık genelgesi uyarınca izin şartı var. İzin alındıktan sonra ihaleye çıkılacak.
-Ek bina merkezi arterlerin üzerinde. Otobüs ve dolmuşla ulaşım var. Ayrıca avukatlar kimi işlerini adliyeye gitmeden, UYAP üzerinden de
 yapabiliyor.
-Mezat salonunun icra müdürlüklerinin yanında olması mecburi değil. Kaldı ki ek binanın olduğu yere mezat salonu yapma niyetinde olunsa bile bu yapılamaz, çünkü uygun yer yok.
-Mezatlardaki ihalelerin saatleri daha önce ilan ediliyor. Ek bina ile adliye arasında her yarım saatte servis var. Personel ihalelere bu servisleri kullanarak yetişebilir.
-Ek binada her şey yeni alındı. Oradaki personel yeni malzemelerle, daha temiz bir alanda çalışmaya başladı.
-Ek binanın karşısı için Disneyland projesi var. Bu proje tamamlandıktan sonra birçok kişi ek binada çalışmaktan daha memnun olacak.
-Yeni adalet sarayı için de ek binanın olduğu yer düşünülüyor.
-İcraların ek binaya taşınmasının nedenlerinden biri de trafik. Bakanlık, icraların taşınmasıyla Sıhhiye’deki trafiğin ve adliye çevresindeki park sorununun bir nebze azaltacağını göz önünde bulundurdu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!