‘Anıt kararını uygulayın’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

‘Anıt kararını uygulayın’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2019 10:16

Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin 10 Ekim’deki bombalı saldırının meydana geldiği tren garı önünde Demokrasi Anıtı yapılmasına ilişkin kararının 42 aydır uygulanmadığı ortaya çıktı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, 2015 tarihinde alınan belediye meclisi kararının uygulanmasını beklediklerini açıkladı. 

Haberin Devamı

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenmek istenilen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine yönelik terör örgütü DEAŞ militanlarının canlı bomba saldırısında 103 kişi hayatını kaybetmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi, 15 Ekim 2015 tarihindeki toplantısında tren garı önüne “Demokrasi Anıtı” yapılması kararı almıştı. Kararda özetle şöyle denilmişti:

101 OYLA KABUL EDİLDİ

Ankara Tren garı önünde hain bir terör saldırısı sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına, Altındağ İlçesi, Talatpaşa Bulvarı, Hipodrom Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi kesişiminde bulunan meydana Demokrasi Meydanı isminin verilmesi, ayrıca bu alana Demokrasi Anıtı’nın yapılması için Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na yetki verilmesine ilişkin teklif oylanarak katılan 114 üyeden 13 red oyuna karşılık 101 üyenin oyu ile oyçokluğu ile kabul edildi.”

Haberin Devamı

42 AYDIR UYGULANMADI

Belediye Meclisinin bu kararı katliamın üzerinden 42 ay geçmesine rağmen uygulanmadı. 10 Ekim Barış Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Mehtap Sakinci, yaptığı açıklamada özetle şunları belirtti:
“Bu kararın uygulanması için 3.5 yıldır çaba sarf ediyoruz. Belediye Meclisi kararının acılar henüz sıcakken derhal uygulanması bir yana, bu kararın kamuoyundan gizlendiğini ve kendi girişimlerimizle ile olaydan 1 yıl sonra haberdar olduk. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı-sözlü defaten dernek adına ve bireysel olarak müracaat ettik. Ancak bize randevu verilmedi. Katliamın 3. yıl dönümünde yaptığımız yazılı başvuruya da ‘alana Demokrasi adı verildiği ancak Demokrasi Anıtı’nın yatırım programına dahil edildiği ve 2019 yılında yerel ve ulusal basından takip edebilecekleri’ şeklinde cevap verildi.

BİR VEFA BORCUDUR

2019 yerel seçimler sonrası anıt talebi, şimdi salt Ankara seçmeninin talebi olarak değil, Ankara kentinin Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil terör olayı kapsamında yaşamını yitiren 103 insana bir vefa borcu olarak görülmesini, siyasi saiklerle uygulama alanı bulamayan bu kararın dernek ve bileşenlerinin de muhatap alınması suretiyle derhal uygulaması bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!