‘Anadolu’ adı burada doğdu

Güncelleme Tarihi:

‘Anadolu’ adı burada doğdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2022 16:22

Anadolu isminin ilk doğduğu yer olarak adlandırılan Kızılcahamam’a bağlı Taşlıca Köyü, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Haberin Devamı

Kızılcahamam Taşlıca Köyü, tarih kaynaklarında ve halk arasında ‘Anadolu’ isminin ilk verildiği yer olarak biliniyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği köyde, Kırmızı Ebe ile oğlu Oruç Gazi'nin türbeleri, Ayran Taşı ile Gelin Kaya'sı gibi ziyaretçilerden yoğun ilgi gören efsanelere mazhar olmuş mekanlar bulunuyor.Birçok efsaneye konu olan köyün en önemli özelliklerinden biri de her kaya ve taşın asırları aşan bir hikayesinin var olması. ‘Anadolu’ isminin ise bu köydeki Ayran Taşı'ndan geldiğine inanan köy halkı, köye gelen ziyaretçilere bu hikayeyi anlatıyor.

AYRAN TAŞI HİKÂYESİ

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat, Başköy Rum Kalesi’ni fethetmek ister ve burayı fethetmek üzere yola çıkar. Yolda ise günümüzde Kızılcahamam sınırları içerisinde bulunan Taşlıca Köyü’ne uğrar. Köyde, buraya yıllar öncesinden gelip yerleşmiş olan kadın erenlerden Kırmızı Ebe ile oğlu Oruç yaşar. Bu köye gelen Türk askerler, Kırmızı Ebe tarafından karşılanır ve Kırmızı Ebe askerlere ayran ikram etmek ister. İşte tam da burada keramet başlar. Kırmızı Ebe hazırladığı ayranı askerlere ikram etmek üzere orada bulunan taş oluğa döker. Askerler de bu ayrandan içmek ve kaplarını doldurmak için sıraya girer. Bütün askerler hem ayranını içer hem de kaplarını doldurur. Buna rağmen taş oluktaki ayran bitmez. Bu olay ise Kırmızı Ebe'nin evliyadan olduğu ve üzerinde bir keramet bulunduğunun göstergesi olarak yorumlanır. Ayran içip kaplarını dolduran askerler ile Kırmızı Ebe arasında ‘Doldurun gazilerim, doldur ana, doldurun yavrularım, ana, dolu’ diyaloğu yaşanır. İşte herkesin dilindeki ‘Anadolu’ ismi bu diyalogdan gelir.Askerlerin ayran içtiği Ayran Taşı ise köyün üst başındaki bir mezarlık içinde korunmaya başlanır. 2001'de türbelerin restoresi sırasında bu Ayran Taşı kafes içine alınarak yanına da Anadolu isminin nasıl ortaya çıktığını anlatan bir kitabe dikilir. Köye ziyarete gelenler, Kırmızı Ebe Türbesi, Oruç Gazi Türbesi ve Gelin Kayası ile beraber Ayran Taşı’nı görmeden köyden ayrılmaz.

Haberin Devamı

‘Anadolu’ adı burada doğdu

Haberin Devamı

‘ANA DOLU MU,DOLU YAVRUM’

Taşlıca Köyü Muhtarı Kadir Özdemir, askerler ile Kırmızı Ebe'nin arasındaki diyalogdan “Anadolu” isminin var olduğuna işaret ederek, “Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın ordusunun buradan geçeceğini duyunca bir herke ayran ile ordunun önüne geçer. Yalak taşına boşaltır, bütün ordu içer, matarasını doldurur ama hiç noksanlaşmaz. Bu Allah'ın bir takdiridir. 'Ana dolu mu', 'dolu yavrum. 'Ana dolu mu', 'doldurun yiğitlerim' diye hitap eder. Bu da Keykubat'ın yaverinin dikkatini çeker. Der ki 'bunda bir hikmet var. Bütün ordu içti, matarasını doldurdu ama bu ayran hiç noksanlaşmadı' derken taş nazardan yarılır” dedi.

‘Anadolu’ adı burada doğdu

BAKMADAN GEÇME!