Anadil için buluştular

Güncelleme Tarihi:

Anadil için buluştular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 17:25

Merkezi Ankara’da bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Rusya Federasyonu’nda anadilde eğitimi yasaklayan yasanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması üzerine bir forum düzenledi.

Haberin Devamı

KAFFED konferans salonundaki foruma Dünya Kırım Tatar Kongresi, Kırım Derneği, ABHAZFED, KAFDAV, ÇERKESFED, Dünya Çerkes Birliği (DÇB), Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi pek çok kuruluş katıldı. KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, halkların dillerini koruması gerektiğini vurgulayarak, “Toplumumuzu ilgilendiren tüm konularda, tüm meseleleri bir kenara bırakıp, birlikte hareket etme yeteneğine sahibiz” dedi.

GENİŞ TABANLI KONGRE

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, yasadan önce de Kırım’da fiilen anadilde eğitim hakkından yararlanılamadığının altını çizdi. Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Benli ise, derneklerinin Rusya’da yaşayan ve yürürlüğe giren yasadan etkilenen halkların, Türkiye’deki diasporaları ve dernekleri ile irtibata geçerek Ankara’da geniş tabanlı bir kongre düzenleme kararı aldıklarını ifade etti. Kazan Tatarları adına konuşan Roza Kurban ise, “Eğer dilimiz yok olursa, millet olarak yok oluruz” açıklamasını yaptı.

KOMİSYON KURULACAK

Forumda, hukuki sürecin araştırılarak yasal hakların aranması konusunda karar kılındı. Uluslararası örgüt ve kuruluşlara başvuruda bulunulması ve bu konuda tarihsel süreci de içeren bir dosya hazırlanması gerektiği ifade edilirken, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de konu hakkında bilgilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile iletişime geçilerek konunun istişare edilmesi gerektiği ifade edilirken, tüm bu çalışmaları yürütecek bir komisyon kurulması konusunda ortak karara varıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!