Alışveriş merkezleri Başkent’e değer katıyor

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezleri Başkent’e değer katıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 00:00

Uzmanlar Ankara’da özellikle son beş yılda artarak devam eden alışveriş merkezi yatırımlarının, yabancı yatırımcıların da desteği ile doruk noktasına ulaştığını söyledi. İstanbul ve Eskişehir Yolu’nda yoğunlaşan alışveriş merkezi yatırımlarını Ankara’nın ticaret ve yatırım uzmanları değerlendirdi.

ANKARA’da son yıllarda artarak devam eden alışveriş merkezi yatırımlarının başkentin finans ve gayrimenkul sektörüne değer katacağını belirten uzmanlar, yatırımcıların Anadolu’ya olan ilgilerinin bu plazalarla daha da artacağını vurguladı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, alışveriş merkezlerinin artık bir "yaşam merkezi" olduğunu söyledi. Dünyadaki gelişmelerin Türkiye’de de yaşandığını vurgulayan Aygün şöyle konuştu:

YAŞAM MERKEZLERİ : "Dünyanın alışveriş ortamı artık bu şekli almaya başladı. Eskiden alışverişe anneler çıkardı şimdi ise tüm aile çıkıyor. Anne baba alışveriş yaparken çocuklar sinemaya gidip eğleniyorlar. Yemeklerini de yedikten sonra evlerine gidiyorlar. Böyle bir alışveriş konsepti oluşmaya başladı. İnsanlar tek merkezde eğlenceden aradığı ürünlere kadar herşeyi bulabiliyorlar."

KAYITDIŞI DA ÖNLENİYOR : Alışveriş merkezlerinin kayıt dışı ekonominin büyümesine de engel olduğunu anlatan Aygün, "bu merkezlerde işyeri alan saygın kuruluşlar kayıtdışı ekonominin de oluşmasına engel oluyor. Güvenilir bir rekabet ortamının da yaratılmasını sağlayan bu işyerleri ticaret hayatının canlanmasına dolaylı katkı sağlıyor" dedi. İstanbul ve Ankara karşılaştırıldığında bu konudaki yatırımların İstanbul’dan daha fazla olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Aygün, bunun Başkent’in ticaret yaşamına büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

ANADOLU EN VERİMLİ PAZAR: Yatırımcılar için en verimli pazarın Anadolu olduğunu belirten Aygün şöyle konuştu: "Yatırımcılar için Anadolu kentleri oldukça verimli bir pazar. Büyük şehirlerde başlangıç getiri oranı yüzde 7-8 iken bu oran Anadolu kentlerinde yüzde 10-11 arasında gerçekleşiyor. Önümüzdeki dönem yapılacak yatırımlarda her ne kadar İstanbul yine pastadan büyük payı alacak olsa da Anadolu’ya yapılacak yatırımların oranında da büyük artış gözlemliyoruz."

ALAN İKİ KATINA ÇIKACAK : ATO Başkanı Sinan Aygün hazırladıkları rapora göre Türkiye genelinde 70 alışveriş merkezinin daha kurulacağını söyledi. İstanbul’un hemen arkasından Ankara’nın geldiğini belirten Aygün, "Türkiye’de alışveriş merkezlerinde ortalama kira aylık metrekare bazında 35 ile 60 dolar arasında değişiyor. Toplam alışveriş merkezlerinin dağılımında Başkent, yüzde 16’lık bir paya sahip. Bin kişiye düşen kiralanabilir alan Ankara’da 110 metrekaredir. Bu oran Avrupa kentlerinde bin kişi başına 205 metrekare olarak hesaplanmıştır. Bu alan değeri iki katına çıkacak ve yatırımlar artarak devam edecek" dedi. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan da kurulan alışveriş merkezlerinin Ankara’ya kısa ve uzun dönemde büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Bu merkezlerin özellikle istihdam olarak Başkente büyük katkı yapabileceğini belirti.

Kurulduğu yer değerleniyor

ANKARA Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan "Bu alışveriş merkezleri yabancı yatırımcıların da ilgisiyle büyük bir kazanç potansiyeli taşıyor. Gayrimenkul sektörü bakımından konuya yaklaşırsak, alışveriş merkezlerinin kurulduğu bölgelerde konut fiyatları fırlama yaşıyor.

Ankara’da da diğer şehirlerde olduğu gibi batı akslarında bu merkezlerin yapılması dikkat çekici bir durum. Özellikle Eskişehir ve İstanbul akslarında bu merkezler hızla ve artarak yükselmeye başladı. Bunlar başkentin gayrimenkul ortamını canlandırması bakımından çok güzel gelişmeler." dedi

AVM’ler kentin yaşam merkezi

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Başkent’teki alışveriş merkezlerinin artık "yaşam merkezi" olduğunu belirterek, "bu merkezlerde işyeri alan saygın kuruluşlar kayıtdışı ekonominin de oluşmasına engel oluyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!