Akman, Sarıtoprak’ın sorularını yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Akman, Sarıtoprak’ın sorularını yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2006 00:00

Ankara iş dünyasının sıkıntılarını dile getiren Akman, çok yüksek oranlarda vergiler ödediklerini belirterek, "Bu vergilerin makul ölçülere çekilmesi kapanmış olan ucuz kredi imkanlarının tekrar açılması ve finansal problemlerimizin çözümü istihdam vergileri çok yüksek, bu vergilerin düşürülmesi. Çok pahalı enerji kullanıyoruz. Enerji fiyatlarının AB üyesi ülkelerin ödediği fiyatlar seviyesine indirilmesi" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ ay 15. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Ankara Genç İşadamları Derneği’nin genç ve girişimci başkanı Birol Akman, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’ın iş dünyasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Veli Sarıtoprak: Sevgili Birol; bize ANGİAD’ı ve kuruluş öykünüzü anlatır mısın?

Birol Akman: Sayın Başkanım; 1991 yılının 3 Kasım günü sizin de destek ve önderliğinizde 8 genç işadamı tarafından kurulan Ankara Genç İşadamları Derneği, geçen 15 yıl içinde sürekli büyüyerek ve güçlenerek, bugün 250 üyeye ulaşmıştır. Türkiye’nin en güçlü Genç İşadamları Derneklerinden birisi olan ANGİAD’ın çok güçlü bir üye profili vardır. Derneğimize üye olan genç patronlardan 50’si holding temsilcisi ve sahibidir. Diğer 200 üyemiz ise küçük ve orta ölçekli işletme sahibidir. Bu 250 üyenin yıllık ciroları beş milyar dolar civarında olup üyelerimizin işyerlerinde 50 bin kişi istihdam edilmektedir. Üyelerimizin yüzde 50’si inşaat, yüzde 30’u sanayi ve kalan yüzde 20’si turizm ve hizmet sektöründe faaliyet göstermektedirler. Biz bu üyelerimizden aldığımız güç ve destekle Ankara ekonomisine katkı sağlıyoruz ve Ankara ekonomisini, dolayısıyla Türkiye ekonomisini güçlendirmeğe ve büyütmeye çalışıyoruz.

Veli Sarıtoprak : Sayın Başkan; üyelerinizin genel olarak sıkıntıları ne? veya Devletten beklentileriniz neler?

Birol Akman: Ankaralı genç işadamlarının veya tüm iş dünyasının da diyebiliriz ağırlıklı olarak sıkıntılarını maddeler halinde şöyle sıralayabilirim. Biz; çok yüksek oranlarda vergiler ödüyoruz. Bu vergilerin makul ölçülere çekilmesi kapanmış olan ucuz kredi imkanlarının tekrar açılması ve finansal problemlerimizin çözümü İstihdam vergileri çok yüksek. Bu vergilerin düşürülmesi Çok pahalı enerji kullanıyoruz. Enerji fiyatlarının AB üyesi ülkelerin ödediği fiyatlar seviyesine indirilmesi.

Veli Sarıtoprak: Ankara Genç İşadamları Derneği olarak bir yığın faaliyetlerde bulundunuz ve bulunuyorsunuz. Bunları takdirle izliyoruz. Bu faaliyetlerden en çok hangileri size kıvanç verdi. Hangi çalışmalarınız genç patronları onurlandırdı ve mutlu etti?

KARDEŞ ŞEHİRLER PROJESİ

Birol Akman:
Derneğimizin yürüttüğü Kardeş Şehirler Projesi bizim prestij projemiz oldu. Bu proje kapsamında dernek üyelerinden oluşan 10 kişilik bir heyetle önce Belçika’nın başkenti Brüksel’de Brüksel Genç İşadamları Derneği yöneticileri ile daha sonra Brüksel Belediye Başkanı ve Ticaret Odası yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Ticari anlaşmalar imzaladık. Daha sonra aynı heyetle Belarus’a gidildi. Orada da Başbakan yardımcısı, Ticaret Odası Başkan ve yöneticileri ve Belarus Belediye Başkanı ile görüştük. Bu iki ülke ile kardeş şehirler projesi kapsamında işbirliği protokolleri imzaladık. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi yönünde çalışmalar yapma kararı aldık. Önümüzdeki günlerde bu iki şehirden Ankara’ya genç işadamları heyetlerini bekliyoruz. Gelen heyetlere önce Ankara’yı sonra Türkiye’yi en iyi şekilde anlatmak ve tanıtmak istiyoruz. Ankara’daki üniversite rektörlerini sıra ile ziyaret ediyor ve yoğun temaslar sürdürüyoruz. ODTÜ Teknokent projesinde AR-GE çalışmaları yapacak genç beyinlere, genç girişimcilere destek oluyoruz. Teknoparklarla yakından ilgileniyoruz ve sayılarının artmasını arzu ediyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında Keçiören Atatürk Çocuk Esirgeme Kurumunun girişine ANGİAD olarak güzel bir bina yaptırdık. Amacımız geleceğin gençlerinin önünü açmak. Bu arada yüksek öğrenim yapan 10 öğrenciye burs veriyoruz. Her yaşlılar haftasında huzurevlerini ziyaret ederiz. Bu yıl Ümitköy huzurevini ziyaret edip huzurevi sakinleri ile sohbetler yaptık. Ellerini öpüp hayır dualarını aldık. Huzurevi binasının eksiklerini tespit edip tamamladık.

GENÇ SİYASETE HAZIRLIK

Veli Sarıtoprak:
Sizi kutluyorum. Bu ülkeye bu millete hizmet borcunuzu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorsunuz. Zaten sivil toplumculuk özveri ister. Vakit ve nakit ayırmak ister. Sosyal sorumluluk gerektirir. Bu arada Ankara için önümüzdeki dönemde neler yapacaksınız? Projeleriniz neler?

Birol Akman: Sayın Başkanım; öncelikle kardeş şehir projemiz devam edecek. Sırada Almanya ve İngiltere’de ki genç işadamları dernekleri ile temaslar kurmağa çalışıyoruz. Ya biz bu ülkelere gideceğiz veya bu ülkelerdeki genç işadamları derneklerini Ankara ya davet edeceğiz. İkinci projemiz de çok önemli. Üyelerimizden siyasete ilgi duyan arkadaşlarımızı destekleyip kendi içimizden birilerinin aktif siyasete girmesini ve parlamentoda bizi temsil etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu arada bütün siyasi partilere eşit mesafe de duruyoruz. Hayır işlerimiz ve dağıttığımız burslar artarak devam edecektir. Özetle Ankara’nın ekonomide, sanayide eğitim ve kültürde de Başkent olması, bir Avrupa kenti düzeyine erişmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. ANGİAD olarak Ankara’ya sahip çıkacağız. Ankara ya sahip çıkan herkesin, her kurumun ve kuruluşun da yanında olacağız.

Gençlere tavsiyeler

Veli Sarıtoprak: Sevgili Birol; Dernek üyesi olsun olmasın genç patronlara neleri tavsiye edersin?

Birol Akman: Yetişen yeni neslin ülke ve dünya meselelerini takip etmelerini, ülke ve dünya meselelerine duyarlı olmalarını, sivil toplum kuruluşlarına üye olup çalışmalarını öneririm. Genç arkadaşlarımızın mutlaka bir lisanı çok iyi öğrenmelerini ve bilgisayarla haşır neşir olmalarını şiddetle tavsiye ederim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!