Afgan büyükelçi restoran açtı

Güncelleme Tarihi:

Afgan büyükelçi restoran açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 00:00

2,5 yıl büyükelçilik yapan Afganistan’ın eski Ankara Büyükelçisi, bir daha Türkiye’den ayrılmadı. Restoran açan Asım, amacının Afganistan kültürünü tanıtmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AFGANİSTANLILAR Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selam Asım, Türk asıllı bir Afgan. Afganistan’ın Özbek Türklerinden olan Asım, 1996 yılında Afgan hükümeti tarafından Türk asıllı olduğu ve bu yüzden iyi işler yapacağı düşüncesiyle Ankara’ya büyükelçi olarak atandı.
Ülkesi için
Şimdiye kadar birçok ülkede uyuşturucuya karşı mücadele, ruh sağlığı ve rehabilitasyon üzerine araştırmalarda bulunan Asım, bu deneyimlerini ülkesindeki insanlar için kullandı. Asım, bir dönem ülkesinde ruh sağlığı merkezinde çalıştı.
Geri dönüş yapmadı
Türkiye’de büyükelçi olarak görev yaptığı sırada Afganistan’da savaş olduğunu söyleyen Asım, Taliban rejimine karşı kararlar alan beş kişilik ekip içindeydi. Etnik menşeili kararlar aldıklarını anlatan Asım, Ankara’daki görevi bittikten sonra ülkesine dönmediğini dile getirdi. Ülkenin bütün bölgelerini Taliban’ın ele geçirdiğini ifade eden Asım, “Taliban’a karşı çalışmalar yaptım. Bu yüzden geri dönmek benim için ölmek demekti” dedi.

Haberin Devamı

8 çocuğuda restoranda çalışıyor

 KIZILAY Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda hizmet veren restoranda Selam Asım ve Murat Ergün’ün en büyük yardımcıları, eşleri Mesude Asım ve Şakire Ergün. Restoranın Afgan ve Türk yemeklerinin yer aldığı mönüsü bulunuyor.
Komilik yapıyorlar
 Asım’ın dördü erkek, dördü kız olan sekiz çocuğu da, babalarına restoranda yardım ediyor. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Nacim, yaz tatilinde restoranlarında komi olarak çalışıyor. Asım’ın çocuklarından Afganistan’da üniversite okuyan Fereydun dışındakiler Ankara’da yaşıyor. Murat Ergün’ün oğlu Ahmet Fırat ve Asım’ın kızlarından Meneje ise geçtiğimiz günlerde nişanlandılar ve evlilik hazırlığı yapıyorlar.

Afgan kültürü çok zengin
Türkİye’yi kendi vatanı olarak kabul eden Afganistanın Ankara eski büyükelçi Selam  Asım, yaklaşık 13 yıldır Ankara’da yaşıyor. 2000 yılında Türk vatandaşlığına geçen Asım, Afganistan denildiğinde akla ilk olarak savaşlar, uyuşturucu ve kaçakçılık geldiğini ancak, Afgan kültürünün  bir çok zenginliği barındırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Farklı bir damak tadı sunuyoruz

AFGAN kültürünü Türkiye’de tanıtmak için çalışmalar yaptığını belirten Asım, bir ay önce Türk ortağı Murat Ergün’le birlikte Afganistan Sofrası isimli bir restoran açtı. Yemeğin bir ülke kültürünün önemli parçası olduğunu ifade eden Asım, “Farklı bir damak tadı sunmaya çalışıyoruz. Ayrıca Ankara’da birçok Afgan öğrenci var. Bu sayede onların ev yemeği özlemini de gidermiş olacağız” dedi.
Sergi düzenlediler
Bir dönem sahip olduğu diplomatik kimliğinden dolayı milletvekili, bürokrat ve diplomatlar gibi müşterilerinin de olduğunu anlatan Selam
Asım, kültürlerini tanıtmak için orijinal Afgan kıyafetleri, takılar ve objelerin yer aldığı sergiler düzenlediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!