Afet'e davetiye

Güncelleme Tarihi:

Afete davetiye
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2009 00:00

İstanbul’daki sel felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirmesi, gözleri kentlerdeki çarpık yapılaşmaya çevirirken, Mamak’taki kentsel dönüşüm projesi afetin nasıl geldiğini gözler önüne serdi. Mamak Barınma Hakkı Bürosu, mahkemenin projeyi iptal ettiğini ve projenin yasaya aykırı olduğunu savundu.

İSTANBUL’daki sel felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirmesi, gözleri kentlerdeki çarpık yapılaşmaya çevirirken, Mamak’taki kentsel dönüşüm projesi afetin nasıl geldiğini gözler önüne serdi.

Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Candaş Türkyılmaz, Mamak Hatip Çayı Vadisi üzerindeki Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’nın dere yatağı üzerinde kurulduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Mamak Beldiyesiyle birlikte yürüttüğü Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanıyla tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Hatip Çayı ıslah edilmeden, dere yatağı kurutulmadan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesinin devam edemeyeceğini söyleyen Türkyılmaz, ‘Bu konutlar yasa dışı ve işgalcidir. Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir iş yaptığının göstergesidir.’ dedi. Türkyılmaz, şunları söyledi:

Islahı gerekiyor

“Dere yataklarına konut yapılamaz ve bilirkişi raporlarında burası dere yatağıdır. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bu bölgeye için yapı yapılamaz raporu verdi. Hatip Çayının ıslah edilmesi gerekiyor. İstanbul’da onlarca insan öldü ve binlercesi de mağdur bunların sorumluları böyle inşaatlara izin veren belediyelerdir. Bu binaların bu kadar kat çıkmalarına rağmen halen ruhsatları yok. Belediye yasa dışı iş yapıyor. Toplam 5 tane davamız var sözleşme şatlarının ve kentsel dönüşüm projesinin iptali için, açmış olduğumuz davalarda mahkeme tarafından kamu yararının olmadığı, hukuka, planlama ve şehircilik ilkelerine aykırılık olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Biz ketsel dönüşüm projelerine karşı değiliz. Dere yataklarına konut yapılıyor, hak sahipleri mağdur oluyor biz buna karşıyız. Buradaki vatandaşlar buranın gerçek sahipleridir, başkan bizi dinlemelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!