Acapellanın geleceğinden umutluyuz

Güncelleme Tarihi:

Acapellanın geleceğinden umutluyuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 14:58

Acapella müziğin Türkiye’deki önemli gruplarından SesVerSus, diğer acapella topluluklarına göre oldukça kalabalık. 12 kişiden oluşan grubun üyelerinin büyük bir kısmı ise TRT Ankara Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu sanatçısı. Kalabalık olmanın müzik düzenlemelerini çeşitlendirmek için avantaj olduğunu söyleyen grup, acapellanın geleceği için oldukça umutlu. Grubun üyelerinden Oğuz Mutlu Güven, SesVerSus’u anlattı.

Haberin Devamı

Neden acapellayı tercih ediyorsunuz?

Aslında biz acapella’yı tercih etmedik acapella bizi tercih etti. Acapella ve çoksesli müzik olmasaydı zaten bu grup kurulamazdı. Çünkü çoğumuz TRT Ankara Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu’na devam ederken tanıştık. Önce birbirimizle tanışıp sonra acapella ile tanışmaktansa, önce acapella ile tanışıp sonra birbirimizle tanıştık denebilir. Uzun yıllar çoksesli müziğe koroda devam ettikten sonra yakın arkadaşlar olarak kendi grubumuzu kurmak istedik. SesVerSus bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Acappella kanınıza bir kere girdi mi bir daha çıkmıyor.

Acapella müzik Türkiye’de çok yaygın olmamakla birlikte örnekleri mevcut. Sizin diğer gruplardan farkınız nedir?

Türkiye’de acapella müzikteki gelişmeler bizleri çok mutlu ediyor. Söz konusu gelişmelere SesVerSus olarak katkı sağlıyor olmamız da ayrıca gururlanmamızı sağlıyor. Hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaşmak da en büyük hayalimiz diyebiliriz ve bu bağlamda acapella müziği besleyen tüm gruplarla dostluk, iletişim ve işbirliği halindeyiz. Bizim farkımız sayımız olabilir. Türkiye’deki acappella vokal toplulukları arasında biz sayıca daha fazla üyeye sahip olduğumuz için düzenlemelerimizi çeşitlendirmek daha rahat oluyor. Bir de repertuvar konusunda çok hassasız diyebiliriz. Her birimiz farklı arka planlardan, yörelerden, disiplinlerden geldiğimiz için müzikte sentez bizim için çok önemli. Dolayısıyla Dünya müzikleri, potpuriler, etnik müzik, dini müzik gibi birbirinden farklı tarzları her zaman takip etmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Acapellanın geleceğinden umutluyuz


KENDİ BESTEMİZ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Size ait olan bir besteyi seslendirdiniz mi?

Esasen şu an üzerinde çalıştığımız da tam olarak bu. Var olan eserleri, popüler şarkıları düzenlemek hiçbir zaman yapmaktan sıkılmayacağımız bir şey olsa da, SesVerSus bu aralar yoğun bir biçimde kendi bestesini hazırlamaya konsantre olmuş durumda. Çok yakın zamanda SesVerSus’a ait bir şarkıya video çekeceğiz.

Haberin Devamı

Bilinen şarkıları yorumlamak yerine, özgün bestelerin de beğenileceğini düşünüyor musunuz?

Acapella öyle bir tarz ki aslında içinde tüm müzik türlerini barındırıyor. Herhangi bir müzik türünde yer etmiş ve beğenilmiş melodiler, sözler acapella yorumlanınca da aynı beğeniyle takdir edilebiliyor. Dolayısıyla özgün bestelerde aslında mühim olan yine oluşturulan melodi ve sözün beğenilmesi; acapella düzenleme zaten güzel bir besteyi taçlandırıyor. Dünyada acappella beste örnekleri var ve çok seviliyor. Ülkemizde de hem yerli hem de yabancı acappella toplulukların son dönemde gördüğü ilgiyi düşününce neden olmasın?

Acapella’nın Türkiye’de geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

Biz çok umutluyuz acapella sadece Türkiye’de değil dünyada da çok yükselen bir değere sahip. Yeni grupların kurulması, acapella adına yapılan tüm faaliyetler, yarışmalar, festivaller aslında bizim hayalimizi gerçekleştirmemize birer katkı. Sayıca az bir kitleye sahip olduğumuz için şu anda biraz mücadele içindeyiz ama aldığımız olumlu tepkiler ve eleştiriler bu mücadelenin kısa süreceğini müjdeliyor gibi.

Acapellanın geleceğinden umutluyuz

ANKARA İZLEYİCİSİ ELEŞTİRELDİR

Ankara’da olmanın sizin için avantajları ya da dezavantajları nelerdir?

Ankara izleyicisi başkadır. Sadıktır, bilinçlidir ve en önemlisi eleştireldir. Bizim için eleştirel izleyici çok önemli çünkü gerek seçtiğimiz şarkılar, gerek düzenlemelerimiz ve gerekse sahne performanslarımızla hep daha iyiye gitmek istiyoruz. Örneğin düzenli olarak sahne aldığımız yerlerde özellikle konser sonrası izleyicilerin arasına karışır ve muhakkak geri bildirim alırız, acapella müzik ve SesVerSus üzerine sohbet ederiz. Bu bağlamda Ankara’da olmak ve Ankaralı olmanın avantajı çok büyük. Burada olmanın dezavantajları ise İstanbul’da olmamak başlığında toplanabilir. Kültür, sanat, müzik, eğlence dünyasının merkezi İstanbul olduğundan daha izole bir ortamdan sesleniyoruz insanlara. Fakat şimdilik halimizden memnun gibiyiz. Türkiye’nin pek çok şehrine olduğu gibi İstanbul’a da etkinlik ve konserler için gidiyoruz. İstanbul’a gidip gelmeler çok eğlenceli geliyor bize, yolda da aynı muhabbeti ve çalışmayı sürdürebiliyoruz.

Haberin Devamı

Düzenli sahne aldığınız bir yer var mı?

Ankara Kızılay’da Noxus’a evimiz diyebiliriz. Oraya yolu düşen bir kişinin SesVerSus’tan biriyle karşılaşmama ihtimali neredeyse sıfır. En sık sahne aldığımız ve çoğu videomuzu çektiğimiz yerdir Noxus.

Gelecek için planlarınız ya da hedefleriniz neler?

Çok yakın zamanda en az Doksanlar potpurimiz kadar ses getireceğine inandığımız bir videomuz gelecek. Sosyal medya hesaplarımızdan bunun müjdesini de birkaç kere verdik. Onun dışında daha önce de belirttiğimiz gibi SesVerSus bu ara özgün beste konusuna yoğunlaşmış durumda bir yandan. Dinleyicilerimize acapella müziği ve sevdikleri ezgileri sunmaya devam edeceğiz. Kısa vadede planlarımız bunlar. Uzun vadede ise yurt dışına açılmak ve Türkiye’nin hem yerel hem de özgün ezgilerini yurt dışında temsil edebilmek istiyoruz. Tabii bu hayalimiz için sponsor desteklerine ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

Acapella, enstrüman yerine insan sesinin kullanıldığı müzik türüne denir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!