ABD’li illüzyonist doktor Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

ABD’li illüzyonist doktor Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 00:00

Uzaydaki astronotlara gerektiğinde ameliyat yapılabilmesi için geliştirilen ‘Da Vinci’ robotuyla yaklaşık 2 binden fazla operasyon yapan ABD’li 38 yaşındaki ünlü ‘illüzyonist’ cerrah Dr. Randy Fagin Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde prostat kanseri ameliyatına girdi.

NASA ve ABD Savunma Bakanlığının ortak projesi olarak geliştirilen ‘Da Vinci’ robotuyla ameliyat yapan dünyanın sayılı hekimlerinden biri olan Dr. Fagin, Ankara’ya gelerek, robotik radikal prostatektami ameliyatına girdi.

Prostat kanseri tanısı konan ve operasyona karar verilen 53 yaşında bir erkek hastayı ameliyat eden Dr. Fagin, ameliyat başarısında el becerisinin çok önemli olduğunu söyledi.

Dr. Fagin, operasyonlarının başarısında, illüzyonistliğine bağlı olarak el becerisinin iyi olmasının da çok etkili olduğunu söyledi. “İllüzyonist olarak hiç hastanızı kaybettiniz mi?” sorusunu Fagin, “Ben insanları kaybetmedim ama prostatlarını kaybettim” diye cevaplandırdı.

Bugüne kadar 2 binden fazla robotik cerrahi uygulaması yaptığını dile getiren Fagin, Türkiye’de de bu alanda çok başarılı işler yapıldığını belirtti. Fagin, Türkiye’ye de Türk hekimlere alanda yardımcı olabilmek amacıyla geldiğini anlatarak, “Buradan canlı yapılan ameliyat, Antalya’da gerçekleştirilecek 8. Endoüroloji Kongresi’ne ve Avrupa Ürolojik Teknolojik Topluluğu Toplantısı’na katılan 750 cerrah tarafından izlenecek” dedi.

Türkiye’de 5 bin robot var

Ankara Atatürk Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay da robotik cerrahinin hastaya ve hekime daha az kesi, daha az kanama ve daha az ağrı gibi konfor sağladığını söyledi.
Robotik cerrahi yönteminin prostat kanseri başta olmak üzere ürolojik kanserler, doğumsal böbrek bozuklukları, pelvik sarkma ile rahim kanseri ve çeşitli genel cerrahi ameliyatlarında kullanılabildiğini ifade eden Balbay, tekniğin hekimin ameliyata uygun bulduğu her hastaya uygulanabildiğini belirtti.

Balbay, robotik cerrahi uygulamalarının dünyada ilk defa 2000’li yıllarda başladığını, en çok ABD olmak üzere gelişmiş batılı ülkelerde uygulandığını belirterek, “Şu anda dünyada toplam bin 300 tane robot bu amaçla kullanılıyor. Bunların bin tanesi ABD’de, 300’ü diğer ülkelerde. Türkiye’de de 4’ü İstanbul’da ve 1’i Ankara’da olmak üzere 5 robot bulunuyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!