ABD Büyükelçisi özel koleksiyonunu beğeniye sundu

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçisi özel koleksiyonunu beğeniye sundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1963 yılından beri yürütülen “Büyükelçiliklerde Sanat” programı kapsamında ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione, evinde sergilediği özel koleksiyonunu beğeniye sundu.

Haberin Devamı

50 yıldan fazla bir süredir uygulanan “Büyükelçiliklerde Sanat” programı çerçevesinde ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione, kişisel koleksiyonunu beğeniye sundu. Büyükelçi Ricciardone’nin, eşi Maria Ricciardione’yle birlikte ev sahipliği kokteyle sanat, akademi ve iş hayatından seçkin isimler katıldı. Eserlerin tamamının Amerikalı sanatçılara ait olduğunu söyleyen Büyükelçi Ricciardone, bu sanatçıların tamamının eserlerini Türkiye’den etkilenerek oluşturduklarını ve ortaya çıkan eserlerin Türkiye-ABD dostluğunu yansıttığını vurguladı.

Kültür diplomasisi

Ricciardone, Türkiye, Mısır, Filipinler, Afganistan, İtalya, İran ve Irak’ta bulundukları zamanlarda özel olarak topladıkları, farklı coğrafya, zaman, kültür, lisan ve dinlerden insanları biraraya getireceğini düşündükleri sanat, zanaat ve el yapımı eserleri sergilemek için seçtiklerini anlattı. Büyükelçi, soğuk savaş döneminde bile kültür diplomasinin ABD için önemli olduğunu belirterek, her ABD büyükelçisinin sahip olduğu koleksiyonları görev yaptığı ülkelerdeki rezidanslarında sergilediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Okyanus kıyısından geldi

Massachusetts’li olduğunu ve uzun bir süre okyanus kıyısında yaşadığını söyleyen Büyükelçi Ricciardione, Türkiye’de özellikle Akdeniz’i çok sevdiğini ve fırsat buldukça dalmaya gittiğini belirtti. Ricciardione, kendisi gibi Massachusetts’li sanatçı Josh Simpson’un camdan yaptığı eserlerle ilgili olarak, “Simpson’un eşi astronot ve hayata bakışları çok farklı. Bu eserlerde de, onların bakış açılarını görebiliyoruz. Deniz sevdalısı olan Simpson, eserlerinde denizlerdeki renkli dünyayı yansıtıyor” dedi.

Konutta, sanatçı Karen Koblitz’in kızının doğumundan kısa bir süre sonra, ona ithaf etmek için yaptığı, bir rafın üzerine oturtulan ağaçtan oluşan “Gina’nın Yolculuğu”, ressam Margaret Ross Tolbert’in nakış, ipek ve sulu boyadan oluşan ve Türk nakış sanatçısı Hülya Ertan ile beraber yaptığı “Urfa Çarşı, “Mardin”, “Mama Hatun” gibi tabloları, İslami hattat ve sanatçı Mohammed Zakariya’nın Yunus Peygamberin duasının yazılı olduğu “The Whale Kaligrafisi” adlı eserlerinin yanı sıra cam üfleme sanatçısı Josh Simpson, Robert Phillips ve Roger V. Thomas’ın oluşturduğu cam eserler sergilendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!