ABB SMS attı Meclis tartıştı

Güncelleme Tarihi:

ABB SMS attı Meclis tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 13:48

‘Su tarifelerinde yüzde 50 indirim kararı’ ABB Meclisi’nde yine tartışma konusuydu. Kararın ardından ABB sosyal yardım alanlara ‘suya yüzde 50 indirim yapılması halinde et desteğinin erteleneceğini’ bildiren bir SMS gönderdi. AK Parti mesaja tepki gösterirken CHP ve İYİ Parti mesajı savundu.

Haberin Devamı

ABB SMS attı Meclis tartıştı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla ikinci kez kabul edilen ve kentte tartışma konusu olan ‘su tarifelerinde yüzde 50 indirim’ kararı, önceki gün Meclis’te yine gündemdeydi. Kararın ardından ABB’nin sosyal yardım alan vatandaşların cep telefonlarına ‘suya yüzde 50 indirim yapılması halinde et desteğinin erteleneceğini’ bildiren bir SMS gönderdiği ortaya çıktı. AK Parti Grubu mesaj nedeniyle belediye yönetimine sert tepki gösterdi. AK Parti adına konuşan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, özetle şunları söyledi:

ABB SMS attı Meclis tartıştı

Haberin Devamı

SOSYAL YARDIM ALANLARI KULLANMAKTAN VAZGEÇİN

“10 Ekim’de bu kararı tartışıyoruz 11 Ekim’de vatandaşlara mesaj gönderiliyor. Siz bu kararı ne ara yürürlüğe aldınız ASKİ ne ara battı açıkçası anlam veremedim. Ya sosyal destek üzerinden böyle bir şey yapılır mı? Artık sosyal yardım alan aileleri kullanmaktan, istismar etmekten, siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçin. Ben bu tarzı çok mide bulandırıcı buluyorum. Ya bu ASKİ neymiş. Toplamda 17 milyar lira yani 17 kat trilyon lira bütçesi olan Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50 indirimle yerle bir oldu. Yüzde 50 su indirimi daha yürürlüğe girmeden siz iflas bayrağını çektiniz. Adı dahi yetti. Demek ki Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomisi bu kadar vahim halde. Bu kadar kötü yönetiliyor olmasına üzülüyorum. Attığınız mesajları akıl dışı buluyorum. Özellikle sosyal yardım mesajını kınıyorum.”

ABB SMS attı Meclis tartıştı

BİR ET YARDIMIYLA ANKARALILAR KORKUTULAMAZ

AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sinan Burhan da mesajı “Cumhuriyeti kuran başkentte Ankaralılar onurludur, hepsi seymen ruhuna sahiptir. Bir et yardımıyla Ankaralılar korkutulamaz. Eğer siz eğlenceye, konsere ayırdığınız paraları vatandaşa yardıma çevirirseniz suya zam yapmazsınız. Suya zam ne demek biliyor musunuz daha fazla konser, daha fazla işçi, daha fazla yandaşlık demektir. Ben size örnek vereyim, Sıla, Oğuz Aksaç, Yaşar, Ceza, Selda Bağcan, Haluk Levent, Athena, Melek Mosso , Koray Avcı, Zeynep Bastık, Musa Eroğlu bunların hepsi milyonlarca TL’ye geliyor. Bu sanatçılara verilen paralar Ankaralıya garip gurebaya verilsin. Sanal belediyecilik, sentetik belediyecilik bitmiştir. Biz ayna tutuyoruz, kral çıplak diyoruz. Seçimden önceki vaatler bugün gerçekliğin duvarına çarpar” ifadeleriyle eleştirdi.

Haberin Devamı

ABB SMS attı Meclis tartıştı

VATANDAŞLARI ÖNCEDEN BİLGİLENDİRMEK AMAÇLI

CHP Grubu adına eleştirilere yanıt veren Mamak Meclis Üyesi Haydar Demir şöyle konuştu: “Elektriğe, suya, doğalgaza bu kadar zam gelmişken elbette sizin bu önergeniz kanun dışı korsan önerge olarak değerlendirilir. Kanun dışı gelirleri azaltan bir önerge. Siz ucuz suyu çok daha maliyetinden aşağı satmak isterseniz bu durumda elbette ASKİ’yi iş yapamaz konuma getirirsiniz. Doğal olarak diğer daire başkanlıklarından buralara para aktarılması gerekiyor. Su hayati bir ihtiyaç. Biz Ankaralıların su ihtiyacını başka elzem ihtiyaçlardan biraz daha azaltarak gidermek zorundayız. Atılan mesajlar bu konuda vatandaşları önceden bilgilendirmekten başka bir şey değildir.”

Haberin Devamı

ABB SMS attı Meclis tartıştı

BİLDİRMEK EN DOĞAL HAKKI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ise özetle şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu su işi sizin elinizde patladı. Bunun Ankara’da karşılığı yok. Kimsenin suyla, su parasıyla derdi yok. Su insanların gündeminde değil. Şu anda 40 lira olması gereken suyun metreküpünü biz 13 liraya verirken, zam yapılmamışken siz ‘bu fiyatı indirelim’ dediğinizde ASKİ’nin gelirleri düşecek. Düştüğü zaman ne olacak. ASKİ kredi kullanacak veya belediyeden karşılayacak. Bu kredi kullanıldığı zaman bu krediyi kim ödeyecek. Hepimiz ödeyeceğiz. Belediye yönetimi diyor ki; ‘ASKİ zarar ederse biz bu sosyal yardımları yapamayız.’ Vatandaşımıza duyarlı bir şekilde bildiriyor. Bunu bildirmek en doğal hakkı. Su konusu siyaseten doğru bir konu değil.”

Haberin Devamı

ABB SMS attı Meclis tartıştı

ABB MAHKEMEYE BAŞVURDU

AK Parti’nin ‘Tüm su tarifelerinde yüzde 50 indirim yapılıp sabitlenmesi, 1 Ocak 2023’ten itibaren TÜFE oranında artış yapılması’ teklifi geçen ay AK Parti ve MHP’nin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş kararı veto ederek Meclis’e tekrar gönderdi. Karar Meclis’te pazartesi günü AK Parti ve MHP tarafından bir kez daha oy çokluğuyla kabul edildi. Kararla ASKİ’nin iflas edeceğini savunan ve altyapı çalışmalarının duracağını açıklayan ABB ise kararı mahkemeye taşıdı. ABB’den dün yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı: “ABB Meclisi’nde AK Parti Grubu, zaten maliyetinin yarısına ücretlendirilen su tarifelerine yasa dışı olduğunu bile bile yüzde 50 indirim önergesi vererek çoğunluğun tahakkümüyle bu teklifi kabul ettirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için 11 Ekim 2022 tarihinde detaylı bilgilendirme yaparak mahkemeye başvurdu. ‘Uygulanması hâlinde telafisi güç ve imkânsız zararlar doğacağı için öncelikle esas hakkında karar verilinceye kadar savunma alınmaksızın, aksi kanaat hâlinde savunma süresinin kısılarak yürütmesinin durdurulmasına’ talebinin yer aldığı dilekçe mahkemeye sunuldu.”

BAKMADAN GEÇME!