94 yıl sonra yeniden

Güncelleme Tarihi:

94 yıl sonra yeniden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 00:43

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. yıldönümü törenlerle kutlandı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’i ziyaret etti. Keklikpınarı’nda düzenlenen törene çok sayıda Ankaralı katıldı.

Haberin Devamı

Büyük önder Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde coşkuyla karşılandığı Dikmen Keklikpınarı’nda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, Garnizon Komutanı Korgeneral İlhan Talu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin ile askeri ve mülki erkan, bürokratlar, Seymenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve Deniz Kuvvetleri Bando Takımı’nın seslendirdiği İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, Atatürk’ün 94 yıl önce Ankara topraklarını şereflendirdiğini vurguladı. Gökşin, “Bu geliş büyük bir coşku ve sevgi seliyle karşılandı. O gün yaşanan gurur ve heyecanı aynı şekilde yaşıyoruz” dedi. Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarih olan 27 Aralık 1919’un, İstiklal savaşının kazanılması ve Cumhuriyet’in kurulmasında önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Gökşin, “27 Aralık Ankaralıların bayramıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

EMRİNİ ALMAYA, ÖLMEYE GELDİK

Vali Yardımcısı Ulutaş ise konuşmasında, 1. Dünya Savaşı sonucunda Anadolu’nun haksız yere işgal edildiğini kaydederek, Mustafa Kemal’in istiklali kazanmak amacıyla 19 Mayıs 1919’da yaktığı mücadele ateşinin önemli bir durağının Ankara’ya gelişi olduğunu vurguladı. Ulutaş, Mustafa Kemal’in kendisini karşılamaya gelen Ankaralılara “Niçin buradasınız?” diye sorduğunu ve Ankaralılardan hep bir ağızdan “Emrini almaya, ölmeye geldik” cevabını aldığını ve bu sözlerden çok etkilendiğini anlattı. Seymenlerin herkesin büyük bir ilgiyle izlediği gösterilerinin ardından izciler, Vali Yardımcısı Ulutaş’a büyük bir Türk Bayrağı ve İzci Flaması sundu.

ATATÜRK’E KOŞTULAR

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu, bu yıl 78. kez koşuldu. Dikmen Keklikpınarı’ndan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın verdiği işaretle başlayan koşu, Ankara Garı’nda sona erdi. 10 bin 800 metrelik koşuya, 496 erkek ve 84 bayan sporcu katılırken, erkeklerde Mehmet Çağlayan, kadınlarda ise Azeri sporcu Tsenca Ttsehynesh birinci geldi.

Haberin Devamı

40 metrelik Türk Bayrağı

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94’üncü yıl dönümü dolayısıyla Kara Harp Okulu, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerinin katılımıyla “Atatürk Garnizon Koşusu” gerçekleştirildi. Kara Harp Okulu, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerleri, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94’üncü yıl dönümü dolayısıyla “Atatürk Garnizon Koşusu’na Kara Harp Okulu kavşağından başladı.

VATAN SANA CANIM FEDA

Askerlerin koşusu, “Herşey vatan için”, “Vatan sana canım feda” sözleri eşliğinde Kara Kuvvetleri Kavşağı, Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi’ni takiben Anıtkabir’de sona erdi. Yaklaşık 2,5 kilometre süren koşu sırasında vatandaşların askerleri alkışladıkları ve fotoğraflarını çektikleri gözlenirken, yarım saat devam eden koşuda askerler, 40 metre uzunluğunda Türk bayrağı açtı.

Haberin Devamı

27 Aralık’ta Seymenli kutlama

Gölbaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. yıldönümü kutlamaları ve Alparslan Türkeş Parkı’nın açılışı yapıldı. Açılışa, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ve MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mevlüt Karakaya katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yakup Odabaşı, “Simgesel anıtları ve 60 metre yüksekliğindeki dev Türk Bayrağı ile 38 bin metrekarelik bir parkını hizmete açıyoruz. Bugün, Ulu Önder Atatürk’ün, Ankara’ya gelişinin 94. yıldönümü. Atatürk’ün Ankara’nın seymenleriyle buluştuğu gün, ilelebet Gölbaşı’nda yaşasın. İstiyoruz ki, bugünden sonra ‘27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya gelişi’ denilince öncelikle Gölbaşı’ndaki bu güzel eser anılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEĞMENLER SAHNEDE

Açılışta bir gösteri gerçekleştiren Ankara Seymenleri büyük ilgi gördü. Seymenler, parkın içinden Kültür Sarayı’na devam eden yol boyunca misafirlere eşlik etti. Park açılışının ardından inşaatı devam eden Alparslan Türkeş Kültür Sarayı’nın tanıtımı yapıldı. Yapı, 3D slayt gösterisi ile tanıtıldı.

PTT Müzesi’nde pul sergisi

PTT Genel Müdürü Osman Tural ve Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen pul sergisinin açılışını yaptı. Tural, Ankara PTT Pul Müzesinde gerçekleştirilen sergi açılışında yaptığı konuşmada, her 27 Aralık’ın Ankaralılar için bayram gibi geçtiğini ifade etti. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın en iyi Ankara’dan yönetileceği düşüncesiyle 27 Aralık’ta Ankara’ya geldiğini anımsatan Tural, böyle önemli bir günü, Cumhuriyet’in ilk tarihi binalarından biri olan PTT Pul Müzesi’nde anmak istediklerini kaydetti. Ankara Vali Yardımcısı Karadağ da Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. yıldönümü etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Karadağ, “Dünyada emsali bulunmayan PTT Müzesi’nde düzenlenen bu etkinliği çok anlamlı buluyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından serginin açılışını yapan Tural ve Karadağ, öğrencilerle birlikte sergiyi gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!