80 gönüllü her ay 20 kitaba ses veriyor

Güncelleme Tarihi:

80 gönüllü her ay 20 kitaba ses veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 15:42

Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’ndeki 80 gönüllü, 3 bin görme engelli için kayıt stüdyosuna girerek kitapları seslendiriyor. Konuşan Kitaplık’ta ayda 20 kitap hizmete sunuluyor. Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice Atlıhan, “Engeller birlikte aşılır” diyor.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki 'Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi'ndeki 80 gönüllü, görme engelli bireylerin isteği doğrultusunda kayıt stüdyosunda kitapları seslendirerek, onlarla buluşturuyor. Merkezin yurt içi ve dışından 3 bin görme engelli üyesi bulunuyor. 'Konuşan Kitaplık' sisteminde ayda 20 kitap hizmete sunuluyor. Metin okutulup akıcılık, vurgulama, tonlama gibi kriterler dikkate alınarak, komisyon tarafından seçilen 80 gönüllü okuyucu, Milli Kütüphane'deki stüdyolarda görme engellilerin istekleri doğrultusunda kitapları seslendiriyor.

80 gönüllü her ay 20 kitaba ses veriyor

Haberin Devamı

11 STÜDYO BULUNUYOR

Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice Atlıhan, başvuran gönüllülere deneme kayıtları yaptırıldığını belirterek, “Oluşturulan gönüllü okuyucu seçme komisyonumuz burada okutulan metinleri, akıcılık, vurgulama, tonlama gibi kriterlerde değerlendiriyor. Kabul edilenlere uygun saatler içinde stüdyo ayarlanıyor ve burada gönüllü okuyucu olmak konusundaki temel kurallarımız öğretiliyor. Ses kayıt programının temel kullanım bilgileri, bir kitabı seslendirirken neye dikkat edileceği gibi hususlar aktarılarak aşamalar ilerliyor. Cemil Meriç Ses Kayıt Stüdyosu içerisinde 11 adet profesyonel formatta donatılmış stüdyomuz var. Işık, havalandırma gibi okuyucuların kitap seslendirirken kendisini rahat hissedebileceği her şeyle beraber bir ortam oluşturulmuş durumda” dedi.

80 gönüllü her ay 20 kitaba ses veriyor

ENGELLER BİRLİKTE AŞILIR

Ankara dışından kitap seslendirmek isteyen okurların veya Ankara’da olup da Milli Kütüphane’ye gelemeyecek okurların da evlerinde uygun bir ortam mevcutsa gönüllü okuyuculuk yapabileceğini belirten Atlıhan şöyle devam etti: “Milli Kütüphane’nin kuruluşundan günümüze verilen sesli kitap hizmetini bir bayrak yarışı olarak görmekteyiz. Kasetçalarlardan 2007 yılında dijital platforma taşındı ve biz de bunu daha ileriye götürmek için bugün 11 profesyonel formatta donatılmış ses kayıt stüdyomuzda gönüllü okuyucularımızla, çalışma arkadaşlarımızla beraber devraldığımız hizmeti daha ileri götürmek için çabalıyoruz. Sesli kitap hizmeti verilirken 'engeller birlikte aşılır' diyerek, bir nebze de olsa bu alanda katkı sağlamak istedik. Üyelerimiz eğer sınava hazırlanıyorlarsa sınav kitaplarına, edebi eserlere ulaşmak istiyorlarsa edebi eserlere ulaşmalarını sağlamak, onların yaşamındaki alanı biraz daha güzelleştirmek, genişletmek amacımız.” 

ÖDÜLLÜ PROJE

Haberin Devamı

‘Konuşan Kitaplık’ projesi, 2012’de Türkiye Bilişim Derneği’nce ‘Kamu Uygulama Ödülü’, 2016’da Saraybosna'da düzenlenen ‘Engelsiz Balkan Platformu’nda ‘Engelsiz Balkan Ödülü’, 2019’da ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘Kültür ve Sanat Alanında Erişilebilirlik Ödülü’ne layık görüldü.

BAKMADAN GEÇME!