78’liler darağacını istedi Tanık yerinde kalsın dedi

Güncelleme Tarihi:

78’liler darağacını istedi Tanık yerinde kalsın dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 00:00

Bu yıl ikinci kez kapılarını açan, “12 Eylül Utanç Müzesi” Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Devrimci 78’liler Federasyonu, Ulucanlar’da sergilenen Deniz Gezmiş’in idam edildiği darağacını geri alacaklarını söyledi. Bülent Tanık ise, “Darağacı yerinde kalmalı. Gelecek sene tema Ulucanlar olarak belirlenip, etkinlik orada yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

DEVRİMCİ 78’liler Federasyonu tarafından hazırlanan “12 Eylül Utanç Müzesi” sergisi açıldı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Devrimci 78’liler Federasyonu sözcüsü Hüseyin Esentürk, Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Törenin açılış konuşmasını yapan Hüseyin Esentürk, serginin barış ve kardeşlik yoluna adandığını söyledi. Bu uğurda acılar yaşadıklarını belirten Esentürk, “Asıl yapılması gereken ve bizim içimizden geçen Diyarbakır ve Metris gibi bütün zulüm gördüğümüz yerlerin müzeye dönüştürülmesidir. Ulucanlar’daki darağacı kalıcı müzeyi oluşturduğumuzda emanet olarak durduğu yerden alınıp müzemize konulacaktır. Bunun sözünü şimdiden veriyoruz” dedi.

Gücünüzü acılarınızdan alın

Haberin Devamı

Acı dolu bir dönemin müzeleştirme çaba ve gayretini çok önemli bulduğunu dile getiren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise, “Bu etkinliklerin, bu hatırlatma gayretlerini çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Bu müzeye, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin ikinci kez ev sahipliği yapması bizim için bir gurur vesilesi ancak böyle bir müzeye malzeme veren ülkede başkentin merkez ilçesi olmak bizim için utanç vericidir. Che’nin bir sözü vardır ‘Gücünüzü nefretinizden alın’ diye. Ben bu sözü kendimce yorumlayarak şöyle söylüyorum, ‘Gücünüzü acılarınızdan alın’. Çünkü bu ülkenin halkı nefret olgusunu sevmez. Bu ülke çok acılar çekmiştir” diye konuştu.

Tema Ulucanlar olmalı

Bülent Tanık, Devrimci 78’lilerin tüm ısrarına rağmen Ulucanlar’da bulunan darağacını Altındağ Belediyesi’nin vermemesini nasıl değerlendirdiğiyle ilgili yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: “Veysel Bey ile bu konuyla ilgili görüşmemiz olmadı. Darağacının orada kalmasını doğru buluyorum ancak dışarıda durduğu için daha iyi muhafaza edilmesi gerekir.” Darağacı Ulucanlar’da kalmalı, Devrimci 78’liler ise bir dahaki senenin temasını Ulucanlar olarak belirlemeli. Devrimci 78’lilerin bu etkinliği orada yapması çok önemli, sadece Deniz Gezmiş idam edilmedi, orada idam edilen Devrimci Osman da var.”  

Vasiyetli zarf açıldı

Haberin Devamı

SERGİDE, geçen yılki eşyaların yanı sıra, Deniz Gezmiş’in parkası, Mahir Çayan’ın hırkası, Hrant Dink’in ceketi, İbrahim Kaypakkaya’nın teksir makinesi, İlhan Erdost’un ise bazı kişisel eşyaları ile birçok kişinin özel eşyaları da ilk kez yer aldı. Ayrıca İlhan Erdost’un ağabeyi Muzaffer Erdost, “Ben ölene kadar açılmayacak” diye vasiyet ettiği zarfın serginin ilk gününde açılmasına izin verdi. Zarfın içinden, Erdost’u ring aracında döverek öldüren erlerin duruşma fotoğrafları çıktı.

Ulucanlar UNESCO’ya ev sahipliği yapacak

ULUCANLAR Cezaevi’nin, UNESCO  tarafından düzenlenecek bir toplantıya ev sahipliği yapacağı bildirildi. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Açık Hava Sineması’nda,  Karakucak Güreşleri ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin  sorularını da yanıtladı.

Haberin Devamı

Tiryaki, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmesi için  Altındağ Belediyesine devredilen ve toplam 35 bin metrekarelik alana sahip  Ulucanlar Cezaevi’ndeki çalışmalarla ilgili bir soru üzerine, cezaevinin  restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmaların tamamlanmasının  ardından Ulucanlar’ın kültür ve sanat evine dönüştürüleceğini söyledi.

Ulucanlar’ın çok büyük bir kültür sanat kompleksi olacağını belirten  Tiryaki, “Belediye tamamen kendi imkanlarıyla yapıyor. Ankara Valiliğimiz de  katkıda bulunuyor. Bütçesinin yüzde 80’ini belediye imkanlarıyla karşılıyoruz.  Hiçbir kuruluştan destek almadık.”

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!