700 yıllık türbe yenilendi

Güncelleme Tarihi:

700 yıllık türbe yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi, restorasyon ve çevre düzenlemesini yaptığı Eskişehir Yolu Temelli bölgesindeki Bacı Köyü’nde bulunan 700 yıllık Fatma Bacı Türbesi ile yanındaki tarihi caminin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek, “Tarihin ve dinimizin bütün güzelliklerini bu köyde görüyoruz. Burada ayrı bir huzur ve maneviyat var” diyerek kurdele kesti. Daha sonra türbe ve cami çevresinde incelemelerde bulunan Nevin Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Vural, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hatice Akgül, Ankara Kent Konseyi Başkanı Ahmet Arslan bölge sakinleriyle birlikte türbe bahçesinde hazırlanan iftar yemeğine katıldı.
Eskiden Temelli’ye şimdi ise Sincan’a bağlı olan Bacı Köyü’nün sakinlerinden 73 yaşındaki Ahmet İmrenk, “Türbe ve tarihi caminin yaşatılması bizim için çok önemli” dedi. Bacı Köyü’nün Muhtarı İsmail Aşık ise, “Terk edilmeye başlanan köyümüz tekrar cazibe merkezi haline gelerek gelişmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre tarafından yaklaşık 700 yıl önce yaptırılan türbenin restorasyonu, iki aylık titiz bir çalışmayla yapıldı. Ayrıca bahçedeki 200 yıllık olduğu söylenen dut ağacı da koruma altına alındı.

Ramazan sonrasında kilo artışına dikkat

Uzmanlar, sindirim sistemi, tansiyon ve kalp hastalıkları açısından sorun yaşanmaması için, bayramda kontrollü bir beslenme programı uygulanması gerektiğini belirtti.

BAŞTA sindirim sistemi olmak üzere tansiyon ve kalp hastalıkları açısından sorun yaşamamak ve hızla kilo almamak için bayramda besleme şeklinde aşırıya kaçılmaması, kontrollü bir beslenme programı uygulanması gerekiyor.
Beslenme ve diyet uzmanları, bir ay devam eden Ramazan ayı boyunca değişen besleme düzeninin tekrar değişmesi sonucu olumsuzluk yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Bayramda beslenme şeklinin, düzeninin ve besin seçimlerinin sağlık bakımından çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bayram için hazırlanan tatlıların ve hamur işi yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin sorun yaratabileceğini ifade etti.
Metabolizma tepki verir
Bayram ziyaretlerinde her evde ikram olarak sunulan tatlılardan çok az yenilmesinin dahi, Ramazan’da farklı bir beslenme düzenine alışmış bünye için oldukça fazla olabildiğine dikkat çeken uzmanlar, şunları söyledi:
“Çok yoğun, çeşitli, fazla miktardaki beslenme düzenine, bir ay boyunca günde en az 16 saat aç kalan bir metabolizma elbette ciddi tepki gösterecek ve rahatsız olacaktır. Ramazan sonrası hızla değişen yemek düzeni bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu rahatsızlıklar başta sindirim sisteminde ve bağırsaklarda ortaya çıkar. Kilo artışı çok hızlı gerçekleşir, kalp ve tansiyon sorunları artar.
Ramazan ayı süresince özellikle ikinci haftadan sonra yavaşlayan metabolizma için Şeker Bayramı, yenilen tatlıların yağ olarak depolandığı riskli bir süreç. Bayram sonrası aşırı kilo artışı, mide sindirim sistemi bozuklukları yaşamamak için sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerine bayramda da dikkat edilmeli. Ramazan sonrası alınacak tedbirlerle bayram ve takip eden süre daha iyi geçirilebilir.

Bir adet şekerpare bir kase sütlaca eşit

BAYRAMDA hamur tatlıları yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli. Hamur tatlılarının kalorisi sütlü tatlılara oranla çok daha yoğundur. Örneğin bir adet Şekerpare ve 2-3 adet lokma tatlısı, bir kase sütlaca eşittir.
Özellikle Ramazan sonrası karbonhidrat kaynağı olarak esmer ekmek, çorba, meyve, esmer pirinç ya da makarnadan faydalanılmalı, öğünler mümkün olduğunca az ve sık olmalı.

Güzel olanı saygı duyarak yaşamak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bayramların barış ve kardeşlik duygularını güçlendiren ve yaşama sevincini tazeleyen özel günler olduğuna işaret etti.
Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu günler; sevgi, saygı, ba rış, kenetlenme ve dayanışma gibi insanı insan yapan asil değerleri yüceltmek için en güzel fırsatlardır” dedi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Güzel olan kavga etmek, savaşmak değil; barış içerisinde, birbirimizi anlayarak ve saygı duyarak yaşayabilmek. Sevinçler ve bayramlar paylaşıldıkça anlam kazanır. Bizim kültürümüzde, insanoğlu ancak çevresindeki insanlar da mutluysa mutludur. Birlik ve beraberliğimizin mayasındaki formül budur. Afrika’da açlıkla mücadele eden insanlara yardım elini uzatan milletimiz, bu yüce değeri ne kadar güçlü sahiplendiğini bir kez daha göstermiştir.”

Çankaya’da bayram denetimi

ÇANKAYA Belediyesi Ramazan Bayramı yaklaşırken Ramazan ayı boyunca sürdürdüğü denetimleri sıklaştırdı. Gıda satışı yapan işyerlerine yönelik denetim gerçekleştiren Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, özellikle bayram öncesi şekerleme ve benzeri ürünlerin satışının yoğun olarak yapıldığı işyerlerini denetledi. Vatandaşları açıkta satılan şekerlemelere karşı uyaran yetkililer, ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmesini istedi.
Vatandaşların sağlıklı ürünler tüketmeleri için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade eden ekipler, bayram süresince de çalışmalarının devam edeceğini, vatandaşların 230 75 51 numaralı telefondan 24 saat şikayetlerini Çankaya Belediyesi’ne bildirebileceklerini belirtti.

BUGÜN NE YİYELİM

Soğuk Ayran Çorbası (4-6 kişilik)

Malzemeler:
1 su bardağı Nohut
1 su bardağı Yarma
3 su bardağı Yoğurt
1.5 su bardağı Su
½ bağ taze Nane
¼ bağ Maydanoz
Tuz

Hazırlanışı:
Geceden ıslatılan yarma ve nohut ayrı ayrı haşlanır. Yoğurt suyla beraber çırpılarak, içine haşlanan yarma ve nohut koyularak, karıştırıyoruz. Ardından içine ince kıyılmış taze nane ve maydanoz ilave edilir. Son olarak tuzunu attıktan sonra soğuk olarak servis edilir.

Kuru Patlıcan Dolma

Malzemeler:
90 gr pirinç
60 gr domates
1 çorba kaşığı domates salçası
½ adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1çay kaşığı kuru nane
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
¼ bağ maydanoz
1/6 bag dereotu
8 adet kuru patlıcan
90 gr dana kıyma
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı biber salçası
Sosu İçin:
4 çorba kaşığı Sıvıyağ
1 çorba kaşığı Salça
2 çorba kaşığı Un

Hazırlanışı:
Geceden ıslatılan yarma ve noKaynayan suda patlıcan yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra buzlu suya çıkartılır. Soğan ve sarımsak robotta çekilir. Domateslerin iç kısmı rendelenir. Pirinç bir suda 10-15 dakika ıslayıp süzdürülür. Kıyma, soğan, domates, biber salçası, domates salçası ve baharatların tümü bir kapta karıştırılır. Maydonoz ince ince kıyılır. Daha sonra ıslanmış olan pirinç ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan iç malzeme haşlanmış olan patlıcana doldurulur. Üzerine kapak olarak dilimlenmiş domates doğranır. Ayrı bir tencerede sıvıyağ, salça kavrulup un ilave edilir. Elde edilen sosu doldurulan dolmaların üzerine dökülür. 160 derecelik fırında 1 saat pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Meyve Salatalı Güllaç

Malzemeler:
2 yaprak güllaç
3 bardak süt
150 gr şeker
1 adet kivi
2 adet kayısı
½ elma
½ adet şeftali
1 adet erik

Hazırlanışı:
Sütle şeker kaynatılır. Biraz ılıyınca güllaç yapraklarının üzerine dökülüp (yumuşayınca) önceden hazırlanan meyve salatasını yaprakların arasına serip sarılır. Ve geriye kalan süt üzerine dökülerek beklemeye alınır. Birkaç saat sonra servis edilir.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!