70 bin kişilik vilayetin başkanıyım

Güncelleme Tarihi:

70 bin kişilik vilayetin başkanıyım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2007 00:00

Ankara Hürriyet’e konuk olan ve kendisini 70 bin kişilik bir vilayetin belediye başkanı olarak tanımlayan Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Gazi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, "Üniversiteler iktisadi işletmeler oluşturabilmeli" dedi. "Bazı birimleri baştan aşağı yeniledik. Ancak daha çok binamız var" diyen Yamaç, yürüttükleri hizmetlerin devamı için tekrar rektörlüğe aday olmayı düşündüğünü açıkladı.

KÖKEN olarak Kastamonulu olmasına rağmen Ankara doğumlu bir rektör olan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, "Doğma büyüme Ankaralıyım. Dolayısıyla köken olarak da kendimi Ankaralı olarak görüyorum" diyor.
Rektör Yamaç, çok sevmesine rağmen yıllardır gidemediği Sakarya Caddesi’nden, ’70 bin kişilik bir vilayet’ dediği Gazi Üniversitesi’nde yaptıklarını ve planları Ankara Hürriyet’e anlattı.

TRAFİK YORUYOR

Son yıllarda Başkent’te en çok rahatsız olduğu konunun trafik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yamaç, "Son yıllarda beni en çok yoran konu trafik. Hafta sonları alışveriş mağazalarına gittiğimde trafikte yarım saat kilitleniyorum. Kentim adına bu beni rahatsız ediyor" dedi.

SAKARYA’YA GİDEMİYORUM

İş yoğunluğu yüzünden Sakarya Caddesi’ne gidemeyen ve Zafer Çarşısı’ndaki kitapçıları gezemeyen Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç buralara özlemini şöyle anlatıyor:

"Ankara’nın en güzel tarafı bir kere insan bu şehri çok seviyor ve ona bağlanıyor. Gençlik yıllarımda Sakarya Caddesi’ndeki kafelerde oturmayı, Zafer Caddesi ve Konur Sokak’taki kitapçılara gitmeyi çok severdim. Artık yaşım ve mesleğim gereği gidemiyorum.

Özellikle Sakarya caddesine 10 yıldır gitmedim diyebilirim. Çok değişmiştir herhalde."

HEDEF DÜNYADA İLK 100’E GİRMEK

Rektörü olduğu Gazi Üniversitesi’ni 70 bin nüfuslu bir vilayete benzeten Prof. Dr. Yamaç, "Sistem ayakta kalabilmeli ki başarıya ulaşalım" diyerek, ’vilayetin’ en tepesindeki kişi olarak yapılması gerekeni şöyle özetliyor: "58 bini aşkın öğrencisi, 6 bin civarında çalışanı ve 4 bin öğretmeniyle 70 bin kişilik bir vilayetten bahsediyoruz. Çok büyük bir işletme ve bu kurumu iktisadi olarak ayakta tutacaksınız. Sistem ayakta kalmalı ki, her şey eksiksiz kusursuz işlesin. Buralarda başarılı olup iyi gidemezseniz akademik alanda da iyi gidemezsiniz. Yayınlarda, projelerde, gelişmiş ülkelerin üniversiteleriyle rekabet edemezsiniz. Ben de ülkemdeki üniversitelerin dünyanın en iyi yüz üniversitesi arasında yer almasını isterim. Ancak bunu sağlayabilmemiz için zihinlerdeki klasikleşen üniversite yönetimi anlayışını daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Sadece şikayet etmekle olmuyor. Bir yerden alıp diğer tarafa aktaracaksınız. Sonuçta o kurumu ayakta tutacaksınız.

REKTÖRLÜĞE ADAYIM

Rektörlüğe tekrar aday olacağını açıklayan Prof. Dr. Yamaç bunun nedenlerini şöyle anlattı: "Yürüttüğümüz hizmetlerin devamı için tekrar rektörlüğe aday olmayı düşünüyorum. Gazi Üniversitesi’nin fiziki mekanlar bakımından bazı birimleri çok iyi durumda ama bazı birimleri de çok yıpranmış durumda. Bunların bir kısmını başatan sona yeniledik. Ancak daha çok binamız var. Gelecek bir buçuk yıl içerisinde şimdiye kadar tamamlanamayan fiziksel eksiklikleri olan binaların onarılma işini tamamlamayı düşünüyoruz. Müzik salonumuz kuruluşumuzdaki okulumuzdur ve bütünüyle yenilendi. Şimdi Gazi Eğitim Fakültesi’nin laboratuarları yenileniyor.

YARIN: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. TUNÇALP ÖZGEN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!