65 yaş toplu taşımada kendini riske atıyor

Güncelleme Tarihi:

65 yaş toplu taşımada kendini riske atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2020 10:36

Başkent’te kısıtlamalara rağmen 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma kullanımının arttığına dikkat çeken Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, “Zorunluluktan değil gezmek amaçlı otobüslere binen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız toplu taşımada kendini riske atıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, gezmek amaçlı otobüslere binen 65 yaş ve üzeri vatandaşların toplu taşımada kendilerini riske attığını vurgulayarak, “Bu konuda kendileri için hassasiyet göstermelerini istiyoruz” diye konuştu. Valilik kararı nedeniyle araçların yolcu kapasitesinin düşürüldüğüne dikkat çeken Kara şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Ankara’da 65 yaş ve üzeri vatandaşların belli saatlerde sokağa çıkması, pazar yeri, düğün, cenaze gibi kalabalık yerlere girmeleri yasaklandı. Yine toplu taşımada da pik saatlerde kullanımları kısıtlandı. Ancak bu düzenlemelere rağmen maalesef keyfi olarak araçlara sık sık binen bazı 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın olduğunu görüyoruz.

HASSASİYET GÖSTERMELERİNİ İSTİYORUZ

Haberin Devamı

65 yaş toplu taşımada kendini riske atıyor

Kesinlikle araçları kullanmalarına karşı değiliz. Ancak olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Ücretsiz biniş hakkının suistimal edildiğine şahit oluyoruz. Araçlarımızın kapasitelerini düşürdük. Böyle olunca gerçekten otobüslere binmek isteyen diğer yolcularımız binemiyorlar. Şoförlerimiz her gün ekmek almak için kent merkezine gidenleri, bir duraktan binip diğerinde inenlerin olduğunu gözlemliyorlar. Zorunluluktan değil gezmek amaçlı otobüslere binen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız toplu taşımada kendini riske atıyor. Yaşlılarımız bizim baş tacımız onların sağlığını hep birlikte korumak zorundayız. En azından şu süreçte 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın bu konuda kendileri için hassasiyet göstermelerini istiyoruz.”

GELİR DESTEĞİ ARTTIRILMALI

65 yaş toplu taşımada kendini riske atıyor

Serbest binişlere karşılık devlet desteğinin arttırılması gerektiğine de dikkat çeken Kara, “Araçlarımızda 1 Ocak-15 Ağustos tarihleri arasında toplam 27 milyon 541 bin 803 ücretsiz biniş gerçekleşmiş ve bu binişlerin mali değeri de 89 milyon 510 bin 859 TL olarak hesaplanmıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu tutara karşılık ödenen gelir desteği miktarı sadece yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin TL civarındadır. Yok olmaya çok az bir zamanı kalan özel halk otobüslerine yaklaşık 28 ay önce belirlenen ve gerçek ulaşım hizmeti verilen vatandaşlarımızın kullanım yoğunluğu dikkate alınmadan hesaplanan, gelir desteği miktarının arttırılması, tüm özel halk otobüslerini kapsayacak şekilde düzenleme yapılması kaçınılmazdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!