5 bin tonluk atık yükü

Güncelleme Tarihi:

5 bin tonluk atık yükü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 15:40

Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan atık konusu, ülkemizde ‘Sıfır Atık Projesi’ ile daha sistemli bir hale geldi. Ankara ise günlük 5 bin tonu bulan çöp miktarı ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de son yıllarda artan kentsel atık miktarı, ülke genelinde yılda 32 milyon tona ulaştı. Ankara’da 2021 yılında bertaraf edilen günlük çöp miktarı ise yaklaşık 5 bin ton civarında. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nın verilerine göre başkentte 2021 yılında toplam 1 milyon 844 bin 485 ton evsel atık bertaraf edildi.

5 bin tonluk atık yükü

Hürriyet Ankara’ya konuşan Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge, çöpün azaltılması, doğru yere atılması ve değerlendirilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Yeniden kullanım, geri dönüşüm ve ileri dönüşümün çok önemli ve asla vazgeçilmemesi gereken uygulamalar olduğuna dikkat çeken Bilge, ”Çöpüne sahip çıkmak felsefesi çöpün ortaya çıkmasını önlemekle başlıyor. Ancak birinci adımı o aşamaya gelmeden, henüz çöp oluşmadan atmalıyız. Bunun için dört aşamadan oluşan basit bir yaklaşımı benimsemeliyiz; reddet, azalt, yeniden kullan, geri dönüştür. Burada ‘reddetmek’ bize her pazarlanan şeyi değil ihtiyacımız olanları tüketmeyi; ‘azaltmak’ ihtiyacımız olduğu kadar tüketmeyi; ‘yeniden kullanmak’ kullanılabilir durumdaki şeyleri yeniden kullanmamızı ya da başkalarına kullandırmamızı ifade ediyor. Bütün bu önlemleri alıp hayat tarzımızı buna uygun hale getirdikten sonra ortaya çıkan az miktarda çöpü de ayrıştırarak geri dönüşüme yollamamız gerekiyor. Bunları yaptığımızda kalan çöp miktarının ne kadar azaldığını göreceğiz. Tüm bunları yapmak demek hayatımızı alt üst etmek ya da tüm konfor ve zevklerimizden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Yalnızca tüketirken ve atarken doğayı ve diğer insanları da düşünmek gerek” diye konuştu.

5 bin tonluk atık yükü

Haberin Devamı

640 BALİNA AĞIRLIĞINDA

Ankara’da bulunan belediyelerin, atık konusunda sistemlerini kurduğunu dile getiren Emrah Bilge, “Mevzuatımıza göre evsel atıkları toplamak ve geri kazanım tesislerine yollamak ilçe belediyelerinin görev ve sorumluluğu. Ankara’da bulunan çok sayıda ilçe belediyesi kendi sorumluluk alanlarındaki tüm atıkları topluyor. Geri kazanılabilir olanları da geri kazanıma yollamak üzere sistemlerini kurmuş ve uyguluyor durumda. Türkiye geneli için konuşacak olursak, ülkemizde 2020 yılında belediyelerin sorumluluk alanında toplam 32 milyon ton evsel atık ortaya çıktı. Kısaca 640 balina ağırlığında. Bu yüzden bize her pazarlanan şeyi değil, ihtiyacımız olanı tüketmeliyiz. Bu, ülkemizde kişi başına yıllık yaklaşık 400 kg atık ürettiğimiz anlamına geliyor. Hem kişi başına ürettiğimiz atık miktarını azaltmak hem de geri dönüşüme yolladığımız atığın oranını arttırmak önemli hedeflerimiz olmalı” dedi.

Haberin Devamı

 AYRIŞTIRMA BENİMSENMEDİ

Yerel yönetimlerin üzerine düşeni ‘Sıfır Atık Projesi’ ve uygulanan yeni mevzuatın ardından büyük oranda gerçekleştirdiğini dile getiren Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge, “Vatandaşlar maalesef henüz evlerinde ve iş yerlerinde atıkları ayrıştırma konusunu yeterince benimsemiş değiller. Ürettiğimiz çöpü azaltmak için ihtiyacımız olan şeyi yalnızca ihtiyacımız kadar tüketirsek aslında bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. Birincisi o ürünün üretimi için kullanılacak olan enerji ve doğal kaynaklardan tasarruf edilmesine katkıda bulunuyor, üretim sürecinde ortaya çıkacak olan atıkları azaltmış oluyoruz. Tüketimimizi ihtiyacımızla sınırladığımızda ise ortaya çıkaracağımız atık miktarını azaltmış, gezegenimizin sınırlı kaynaklarının israfının da önüne geçmiş oluyoruz.

Haberin Devamı

GÜNLÜK ATIK ORANI 5 BİN TONU BULDU

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre Ankara’da 2021 yılında toplam 1 milyon 844 bin 485 ton evsel atık bertaraf edildi. Ayrıca günlük 5 bin-5 bin 500 ton civarı atık toplanıyor. İl Sıfır Atık Yönetim Planı’ndan alınan verilere göre 2020 yılında toplam 60 milyon 952 bin 848 kg atık toplanarak türüne göre bertarafı, geri dönüşümü, geri kazanımı sağlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!