4. Murat Operası 25 yıl aradan sonra sahnede

Güncelleme Tarihi:

4. Murat Operası 25 yıl aradan sonra sahnede
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00

Devlet Opera ve Balesi, 25 yıl aradan sonra "IV. Murat" Operasını sahneye koyacak. Opera, 22 Mart’ta Ankaralı sanatseverler ile buluşacak.

DEVLET Opera ve Balesi, besteci ve orkestra şefi Okan Demiriş’in "IV. Murat" adlı Operasını 25 yıl aradan sonra, 22 Mart’ta yeniden Ankaralı sanatseverler ile buluşturacak.

İLGİYLE KARŞILANDI

3 Mayıs 1980 tarihinde, İstanbul’da gerçekleştirilen dünya prömiyerinin ardından yaklaşık 100 kez izleyici ile buluşmuş olan "IV. Murat" Operası, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde temsil edilmiş, yerli ve yabancı sanatseverlerin büyük ilgisiyle karşılanmıştı. Turan Oflazoğlu ve Okan Demiriş imzasını taşıyan ve Ulusal Türk Operası repertuarının seçkin bir örneği olan "IV. Murat" Operası, Osmanlı tarihinin önemli bir dönemini, sarayın gizemli dünyasını ve dönemin çekişmelerini çekişmeleri konu alıyor. "IV. Murat" Operasının Orkestra Şefliğini İbrahim Yazıcı ve Sunay Muratov üstlenecek. Başrejisör Gürçil Çeliktaş’ın sahneye koyduğu eserin, dekor tasarımı İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Erkut Uzelli’ye, kostüm tasarımı Nursun Ünlü’ye ait.

Onlarca kılıç, silah gürz ve tuğ üretiliyor

IŞIk, seslendirme, süsleme, fotoğraf, dekor-boya, bayan kostüm, erkek kostüm, şapka-çiçek, aksesuar, marangoz, demir, kundura, point, peruka, mekanik, elektrik, cilt, plastik, bayan gardırop, erkek gardırop, triko ve kuru temizleme atölyelerinde eser için adeta seferberlik ilan edildi. Sultan Murat’ın meşhur kılıcı ve iktidardan düşene kadar elinden bırakmadığı "güç timsali" gürzü de hazırlanırken, atölyeler Osmanlı ordusu için onlarca kılıç, silah, gürz ve tuğ üretiyor.

Sultan’a 6 kostüm

IŞIk, seslendirme, süsleme, fotoğraf, dekor-boya, bayan kostüm, erkek kostüm, şapka-çiçek, aksesuar, marangoz, demir, kundura, point, peruka, mekanik, elektrik, cilt, plastik, bayan gardırop, erkek gardırop, triko ve kuru temizleme atölyelerinde eser için adeta seferberlik ilan edildi. Yapıtta, Sultan Murat için 6 kostüm hazırlanıyor.

KİMLER OYNUYOR

Opera korosunu Mustafa Erdoğan ve Alessandro Cedrone’nin hazırladığı eserde, dans düzeni İhsan Bengier’e, ışık ise Tahsin Çetin’e ait. 22 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de prömiyer yapacak 3 perdelik "IV. Murat" Operası’nda başlıca rollerde ise, Bülent Ateşoğlu? Tuncay Kurtoğlu (Sultan Murat), Gölge Şekeramber? Nilgün Akkerman (Kösem Sultan), Ünüşan Kuloğlu (Nef’i) yer alacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!