350 odadan finans göçüne ortak bildiri

Güncelleme Tarihi:

350 odadan finans göçüne ortak bildiri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2008 00:00

Merkez Bankası’nın kararı ile ilgili olarak 350’nin üzerinde STKile toplanan ’Ankara Sivil İnsiyatif’i, finans kuruluşlarının Ankara’dan taşınmasına net bir dille karşı çıktı.

ANKARA Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün, "Taş yerinde ağırdır. Merkez Bankası da Ankara’da ağırdır" diyerek topladığı 350’yi aşkın sivil toplum örgütü finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınmasına karşı çıktı. Son günlerde kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Merkez Bankası, kamu bankaları, SPK ve BDDK’nın İstanbul’a taşınması gündemiyle toplanan "Ankara Sivil İnisiyatif"i bir bildiri ile bu konudaki görüşlerini kamuoyuna duyurdu. Aygün, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul’a taşınması düşünülen kurumlarda toplam 9 bin 637 kişi çalıştığını, bunların aileleriyle birlikte 60 bini bulduklarını söyledi.

ANKARA FOBİSİ: CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş konuşmasında hükümetin eylem planının Ankara’nın içini boşaltma planı olduğunu ileri sürdü. "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir Ankara fobisi, Ankara düşmanlığı" bulunduğunu iddia eden Ateş, hükümetin bir türlü Ankara’nın kimliğini içine sindiremediğini savundu. Ateş’in, katılımcılardan, hükümete bu konuda gereken tepkiyi göstermelerini istemesi üzerine, ATO Başkanı Aygün’ün, konuşmaya müdahale ederek "siyasete girdiniz" demesi dikkat çekti.

EKONOMİK TECHİR: Daha sonra bünyesinde 378 örgüt bulunan "Ankara Sivil İnisiyatif"in bildirisi oy birliği ile kabul edildi. "Ankara Sivil İnisiyatifi olarak, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara’dan taşınmasının gerekçelerini hiç tatmin edici bulmuyoruz" denilen bildiride, şu görüşlere yer verildi: "Ekonomi konusunda atılacak en önemli adımı, yapısal sorunlara odaklanma olarak tanımlıyoruz. Kurumların taşınma fikrine katılmadığımızı kayda geçiriyor, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini umuyor, finansal göçe açık ve net bir dille ’hayır’ diyoruz. Bu bağlamda, ’finansal göç’ yani ’ekonomik tehcir’ konusundaki gelişmeler yakından izlenerek, beklentilerimizi karşılayacak olumlu bir yaklaşım umudu korunacak ve işin doğasında olması gereken ’uzlaşma’ şartı aranacaktır. Buna paralel olarak bir kampanyanın hayata geçirilmesine yönelik çalışma başlatılacak ve kararlılıkla uygulanacaktır."

Samimiyet tartışması

TOPLANTIDA hükümetin bu kararının samimiyeti tartışması yaşandı. "Ankara Sivil İnisiyatif Bildirisi"ni okudu. Ancak bildiride yer alan "Ankara Sivil İnisiyatifi olarak, hükümetimizin iyi niyetinden ve samimiyetinden bir an bile kuşku duymuyor" cümlesi katılımcıların tepkilerine neden oldu. Bildiri hakkında söz alan katılımcılar, bu cümleye katılmadıklarını ve taşınmanın siyasi boyutlarının da bulunduğunu bunun da bildiride yer alması gerektiğini kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!