22 kat büyüdü müzeye dönüştü

Güncelleme Tarihi:

22 kat büyüdü müzeye dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2022 01:47

Çamlıdere’nin ilk belediye başkanı Hafız Halil Okur’un, belediyedeki makam odasında 25 yıl kullandığı sobanın 22 kat büyütülmüş hali ilçede müze olarak inşa edildi.

Haberin Devamı

Çamlıdere’de, 1930-1955 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Hafız Halil Okur'un makamında kullandığı sobanın 22 kat büyütülmüş hali müze oldu. Müzede, Okur’un torunu Ahmet Karagöl tarafından yıllarca saklanan tarihi sobanın yanı sıra 1800-2000 yılları arasında kullanılan farklı modellerde 140 antika soba yer aldı. Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, şunları söyledi: “Halil Okur hocamızın kullandığı sobanın bizde çok büyük anlamı var. Müslüman Türk toplumunun aile birlik ve beraberliğini sağlayan en önemli araç sobaydı. Soba yandığı zaman anne, baba, dede, nine hatta evin kedisi sobanın etrafında buluşurduk. Herkes birbirinin gözüne bakar, o kişinin gününün nasıl geçtiğini anında okurdu. Ona göre ev içindeki davranışlar şekil alırdı.

22 kat büyüdü müzeye dönüştü


YARATICI GÜÇ VE TASARRUF

Haberin Devamı

Sobanın bir diğer özelliği de Türk insanının yaratıcı gücü ve tasarrufunu simgelerdi. Suyunu ısıtınca su ısıtma makinesi, üstüne çay yapınca çay yapma makinesi, boruları da çamaşır kurutma makinesi olurdu. Orada hem bir yaratıcı güç hem de tasarruf var. Aile birlik ve beraberliğinin sağlanmasındaki en önemli araç sobaydı. Bizden sonraki nesillerin de unutmaması için böyle bir müzenin açılması gerektiğine inandım. Bu yüzden 20 yıldır antikacılardan soba topladım. İzmir, İstanbul, Erzurum, Almanya, Fransa, İngiltere gibi dünyanın dört bir tarafından her ülkeye ait soba var. Bu sobaların en büyük özelliği manevi değerleri ve piyasada bulunmamaları. Haliyle de 40-50 bin lira değerinde sobalar var. Soba Müzemizi 15 güne kadar açacağız. Şimdiden telefonlarımız susmuyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebilirler."

22 kat büyüdü müzeye dönüştü


BAKMADAN GEÇME!