2023 başında raya iniyor

Güncelleme Tarihi:

2023 başında raya iniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2022 15:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Keçiören metrosunu Kızılay’a direkt bağlayacak olan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nda sona gelindiğini açıkladı. Bakan Karaismailoğlu, “Test ve devreye alma işlerimiz devam ediyor. 2023 yılı başında tüm çalışmaları tamamlayıp hattımızı halkımızın hizmetine sunmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapım çalışmalarında sona gelinen AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nda dün incelemelerde bulundu. Hattın günlük 600 bin yolcu kapasitesine sahip olduğunu belirten Karaismailoğlu, çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

KIZILAY’A AKTARMASIZ ULAŞIM

“Mutlu ve heyecanlıyız. Çünkü Ankaralıların ihtiyaç duyduğu bu anlamlı projeyi bir an evvel hayata geçirmek, Ankara’mızın raylı sistem ağını genişletecek yeni projemizin ilk seferi için artık gün saymaktayız. AKM-Gar-Kızılay Metrosu ile yeni bir hattı daha Ankara’ya kazandırmanın eşiğindeyiz. 3.3 kilometre uzunluğundaki Gar, Adliye ve Kızılay olmak üzere üç istasyondan oluşan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’mız, Keçiören’den Kızılay’a aktarmasız metro ulaşımı sağlaması açısından da son derece önemli.

Haberin Devamı

2023 başında raya iniyor

324 YENİ METRO ALIMI YAPILDI

Günde 600 bin yolcu kapasitesine sahip hattımızdaki ilk durak olan Gar İstasyonu aracılığıyla vatandaşlarımız, Yüksek Hızlı Tren Garı’na ulaşacak yine aynı istasyon sayesinde Başkentray ve Ankaray’a aktarma yapabileceklerdir. İkinci istasyon olan Adliye istasyonu aracılığıyla da M1 hattına, yani Başkentray’a aktarma sağlanabilecek. Son istasyon da Kızılay olacak. Buradan da Batıkent, Çayyolu ve Ankaray metro hatlarına aktarma yapmaları mümkün olacak. Ayrıca söz konusu metro hatlarında çalıştırılmak üzere mevcut 108 araca ilave olarak 324 yeni nesil metro araç alımı bakanlığımızca yapılmıştır.Böylece hatlarda çalışan metro aracı sayısı da dört katına çıkarıldı.

2023 başında raya iniyor

TEST İŞLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Metro araçları depolama ve bakım merkezi revize edildi. Kapasitesi arttırıldı. Ayrıca Çayyolu bölgesinde yeni bir depolama ve bakım merkezi daha tesis edildi. Projede yapılan çalışmaları özetleyecek olursak, dört katlı ve 335 araç kapasiteli AKM otoparkı betonarme imalatlarının yüzde 100’ünü tamamladık. ​14 metre şaft çapına ve 37 metre derinliğe sahip Zafer Parkı acil çıkış yapısının tüm imalatlarını bitirdik. ​TBM tünel imalatının tamamını bitirdik. 7 bin 295 metre hat üstü ray yapısı montajını tamamladık. AKM otopark, Gar, Adliye ve Kızılay istasyonları ile hat üzerindeki tüm imalatları da tamamladık. Test ve devreye alma işlerimiz devam ediyor. 2023 yılı başında tüm çalışmaları tamamlayıp hattımızı halkımızın hizmetine sunmak için sabırsızlanıyoruz.

Haberin Devamı

ANKARA’YA ÖNEMLİ FAYDALAR SUNACAK

AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’mızın Ankaralılara ve Ankara’ya çok önemli faydalar sunacağına da dikkat çekmek istiyorum. Metro hattımızın işletmeye açılmasıyla karayolu bakım ve işletme kazancından 104 milyon, trafik kazalarının engellenmesi sonucu elde edilen kazanç 43 milyon, zaman tasarruflarından elde edilen kazanç 124 milyon, hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti, biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kirliliğinden azalma gibi dışsal faydalardan da 108 milyon olmak üzere, 35 yıllık vizyonda Ankaralıların toplam ekonomik kazancı 379 milyon Euro’ya ulaşacaktır. Sadece bu ekonomik kazanç dahi Ankara’ya ne kadar önemli ve yerinde bir proje kazandırdığımızı gösteriyor. Ankara’ya ve Ankaralılara hizmetin en iyisini, en kısa sürede sunmak için faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!