2.5 milyon metreküp suyumuz buhar oluyor

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyon metreküp suyumuz buhar oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2024 16:10

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Daire Başkanı Burçin Bozkurt, TBMM Sanayi, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, barajlardaki sorunlar ve çözüm çabalarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Haberin Devamı

Belediyelerin idaresindeki barajlara da Yüzer Güneş Enerji Santrali (GES) izni verilmesini isteyen Bozkurt, güneş enerjisi panelinin su yüzeyinde kurulmasının buharlaşmayı önlediğine dikkat çekti. Bozkurt, şu bilgileri verdi: “Buharlaşma problemi dünya üzerinde yüzde 53’e varan bir mertebeye ulaştığı gibi ASKİ’nin de suları üzerinde 2021 gelene kadarki dört yıldaki incelemeye baktığımızda yüzde 7.8 oranına çıkmıştı. Yani bu 2 milyon 500 bin metreküp su anlamına geliyor. Bir diğer sorunumuz müsilaj. Müsilaj eğer hayvansal atıktan oluşuyorsa bunun bir çözümü de dip çamurunu karıştırarak bakterilerin doğal yaşam koşullarının bozulmasıyla ilgili. Biz de elektromanyetik dalga yayan frekans yayan cihazlarla müsilaj sorunumuzu engellemeyi öngördük. Bir başka problemimiz tarımsal sulama alanlarına DSİ suları vahşi sulamayla götürdüğü için açıktan orada da buharlaşma problemi oluyor ve tarım arazilerinde elektrik gerekiyor. Burada da halk, borularımızla taşıdığımız ve arıttığımız suyu tekrar tarlaya veriyor. Dolayısıyla, DSİ ile neler yapılabilir de bakmak durumunda kaldık. Ankara üzerinde konuşmak gerekirse rüzgâr enerjisinin bizde çok verimli olmadığını tespit ettik. Güneş enerjisi panelleri için de ASKİ’nin çatılarında sadece İvedik Arıtma Tesisi’mizin çatısı 8 megavatlık güneş enerjisi paneli alabiliyor. Bu başa baş gelmemekle birlikte İvedik Arıtma Tesisi’nin belli miktarda enerjisini karşılıyor. Boru hatları geçen araziler de ince uzun oldukları için güneş enerji paneli kurulumu açısından uygun bulunmadı. DSİ’yle birlikte çalıştık, gerekli izinlerimizi aldık; ‘Hangi sularımızda denemeliyiz?’ diye baktık. Bayındır Barajı rekreasyon alanı barajımız ama bunun dışında hem Çubuk 1’imiz var bir de hayvan içme suyu göletleri ve sulamayla ilgili bazı göletleri DSİ büyükşehirlere devretmiş durumda. Örneğin Doğanözü Barajı’nın yüzey alanı 2 milyon 300 bin metrekaredir. Bunun dışında ASKİ’nin yaklaşık 60 megavatsaatlik elektrik tüketimi var. Topolojide biz pompa terfi istasyonları çalıştırarak Ankara’ya su verdiğimiz için çok yüksek miktarda enerji ihtiyacımız oluyor. Bu enerji ihtiyacımızı bir tarife çözümüyle yapmamız mümkün olmadığı için Yüzer GES üzerinde duruyoruz.”

Haberin Devamı

2.5 milyon metreküp suyumuz buhar oluyor

Haberin Devamı

ASKİ Genel Müdürlüğü, Yüzer Güneş Enerji Santrali (GES) uygulaması için Mamak Bayındır Barajı üzerinde çalışma başlatmıştı.


 

BAKMADAN GEÇME!