12 yıllık rekor kırıldı

Güncelleme Tarihi:

12 yıllık rekor kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2022 15:38

Ankara'ya içme suyu sağlayan 6 baraja gelen su miktarı, 1 yıl öncesine göre yaklaşık 2 kat arttı ve su seviyesi 30 Eylül itibarıyla yüzde 34,94'e ulaştı. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, barajlarda son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşılsa da tasarruflu su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) verilerine göre 30 Eylül 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasında kente içme suyu sağlayan barajlara gelen su miktarı, son 12 yılın zirvesine çıktı. 1 yıllık süreçte barajlarda 622 milyon metreküp su depolandı. Bu süreçte şehre verilen su miktarı ise 1 milyon 478 bin 259 metreküp oldu. Önceki yıl ise barajlara gelen su miktarı 357 milyon metreküptü. Eylül 2022 itibarıyla barajlarda doluluk oranı yüzde 34,94 oldu. Bu oranın yüzde 26,13'ü kullanılabilir durumda.

KURAKLIK HER ZAMAN TEHDİT

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık sorununun Ankara için önemli tehdit olduğunu ancak son 1 yılda barajlara gelen su seviyesinin sevindirici boyutta olduğunu söyledi. Başkaya, “Barajlarımıza toplamda 622 milyon metreküp su gelmiştir. Bu veri bugün itibari ile son 12 yıla baktığımız zaman Ankara'ya gelen su seviyelerinde en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Geçen yıl barajlarımıza gelen su miktarı 357 milyon metreküptü. Eylül ayı itibari ile 1 milyar 585 milyon kapasiteli barajlarımızdaki doluluk oranımız 555 milyon metreküptür. Bunun yüzdesel oranı ise yüzde 35'tir” diye konuştu.

Haberin Devamı

12 yıllık rekor kırıldı

DOLULUK ORANI TEKRAR ARTMALI

Ankara'da bulunan barajlarda geçen yıla göre, 181 metreküp daha fazla su olduğunu söyleyen Oktay Başkaya, “Bu da geçen seneye göre bizi 4-5 ay daha ileri götürebilir. Önümüzdeki sezon da yağış sezonu olduğu için temennimiz; inşallah barajlarımızın doluluk oranının tekrar artması ve tekrar bir kuraklık yaşamadan önümüzdeki yılı da atlatmak” dedi.

İSRAFTAN KAÇININ

Başkaya, Türkiye'nin su fakiri ülke olduğunu kaydederek, “Gerekli tedbirleri almaz, vatandaşlarımız tasarrufta bulunmaz ise önümüzdeki yıllarda su kıtlığı çeken bir ülke konumuna gelmek durumundayız. Su, geçmiş nesillerin bize bir mirası değil gelecek nesillerimizin bize bir emanetidir. Gelecek nesillere bu suyu aktarmak için vatandaşlarımızın tasarrufta bulunmasını temenni etmekteyiz. Halkımızı israftan kaçınmaları için uyarıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!