Amasya Efsaneleri Kitaplaştı

Güncelleme Tarihi:

Amasya Efsaneleri Kitaplaştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 11:10

AMASYA’NIN 220 YERLEŞİM BİRİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR ALAN ARAŞTIRMASINA DAYANAN 743 SAYFADAN OLUŞAN ESERİ ANLATAN YRD. DOÇ. DR. TUĞRUL BALABAN, “AMASYA’DA ANLATILAN EFSANE VE MENKABELER ÜZERİNDE AZ SAYIDA AMATÖR ARAŞTIRMACININ ÇALIŞMASI MEVCUTTU. BİZ BU ALANDAKİ EKSİKLİĞİ GÖREREK AMASYA EFSANELERİNİ ÇALIŞMA KONUSU OLARAK BELİRLEDİK” DEDİ.

Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban tarafından hazırlanan ‘Amasya Efsane, Menkıbe ve Memoratları’ adını taşıyan çalışma Amasya Valiliği tarafından yayımlandı.
Amasya’nın 220 yerleşim biriminde gerçekleştirilen bir alan araştırmasına dayanan 743 sayfadan oluşan eseri anlatan Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban, “Amasya’da anlatılan efsane ve menkıbeler üzerinde az sayıda amatör araştırmacının çalışması mevcuttu. Biz bu alandaki eksikliği görerek Amasya efsanelerini çalışma konusu olarak belirledik” dedi.
Başlangıçta yalnızca efsaneler üzerine durulmasına karar verildiğini fakat derleme aşamasında arzu edilen oranda efsaneye rastlanmadığı gibi, derlenen menkıbe ve memoratların da birbirine yaklaşık sayıda olmasının bölgedeki efsane, menkıbe ve memorat türlerinin mukayeseli olarak ele alınması fikrini doğurduğuna değinen Balaban, “Böylece türler arasında benzerlik ve farklılıkların tespit edilmesi imkanı ortaya çıktı. Derleme sırasında çok sayıda kaynak kişiyle görüşülmüş ve 175 kişiden derlenen 323 metnin çalışmada yer almasına karar verilmiştir. Bu metinlerin yazımında kaynak kişilere ait yöresel konuşma ve ağız özelliklerinin korunmasına özen gösterilmiştir. Sahada yaptığımız çalışmalarda kültürel değerlerini bizimle paylaşan Amasya halkına, araştırmanın yazım aşamalarında bilgi ve fikirlerinden yararlandığım dostlarıma ve bu çalışmanın kitap bütünlüğünde yayımlanmasını sağlayan Amasya Valiliği’ne teşekkür ederim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!