Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 11:15

Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Haberin Devamı

 

Tahsin BAYTAR/DİNAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR Dinar Belediyesi veteriner hekimi Oğuz Başkaya, kurbanlık hayvan alacak vatandaşları uyardı.

Dinar Belediyesi veteriner hekimi Oğuz Başkaya, büyükbaş hayvan alınırken kulak küpesi ve pasaportunun olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi. Başkaya, "Kılları karışık ve mat, pis kokulu, çevreye karşı duyarsız, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan kurbanlık hayvanları vatandaşlarımız kesinlikle almasın. Büyükbaş hayvan alırken kulak küpesi ve pasaportunun olup olmadığına baksınlar. Diğer bir kriter ise hayvanın yaşıdır. Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olmaları, küçükbaş hayvanlarda 1 yaşını aşmış olmaları gerekmektedir" dedi.

Belirli özellikleri taşıyan koyun, keçi, manda ve deve cinsi hayvanların kurbanlık olacağını, bunların dışındakilerin kurban olarak kesilmeyeceğini hatırlatan Oğuz Başkaya, "Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Bunun yanında koyun cinsi semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvandan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olmasında bir sakınca yoktur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!