Kızıl geyik yavruları hayata tutundu

Güncelleme Tarihi:

Kızıl geyik yavruları hayata tutundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2016 15:13

Kızıl geyik yavruları hayata tutundu

Haberin Devamı

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)- AFYONKARAHİSAR ve Eskişehir'de bulunarak Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'ne getirilen kızıl geyik türü 2 yavru Eskişehir'deki geyik üreme istasyonuna bırakıldı.
Eskişehir ve Afyonkarahisar'da yaklaşık 1 ay önce 10 günlükken bulunan kızıl geyik türü 2 yavru, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Ekiplerin Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'ne getirdiği yavru kızıl geyikler, tedaviye alındı. Birinin çenesinde kırık, diğerinin ise genel durum bozukluğu tespit edilen yavru geyikler merkezde tedavi edildi. Aradan geçen sürede keçi sütüyle beslenen geyikler,sağlık durumunun düzelmesinin ardından Eskişehir'deki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Çatacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki geyik üretme istasyona teslim edildi.
ESKİŞEHİR'DEKİ MERKEZE GÖNDERİLDİLER
Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Ali Gezer, köylüler tarafından kendilerine teslim edilen geyik yavrularının en kısa sürede hayvan hastanesine getirildiği söyledi. Veteriner Gezer, şöyle dedi:
"Yavrularımızın bir tanesinin çenesinde kırık olduğu ve beslenmesinde sıkıntı olduğu tespit edildi. Buradaki veteriner hekim hocalarımız gereken tedavi ve bakımı gerçekleştirdi. Yavru geyiklerin AKÜ Hayvan Hastanesi'ndeki tedavileri sona erdi. Bundan sonraki yaşamlarını Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü bünyesindeki merkezde sürdürecekler." 
"ARTIK DOĞAYA DÖNMEYE HAZIRLAR"
AKÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Emine Hesna Kandır, geyik yavrularının bakıma muhtaç halde teslim aldıklarını belirtirken şöyle dedi:
"Yavrular getirildiğinde bakıma ihtiyaçları vardı. Çok küçüklerdi. Yaklaşık 1 ay kadar merkezde kaldılar, tedavi süreçleri devam etti. Bizimle misafirlerdi ve bugün sağlık durumları çok iyi. Bir sorun yok. Artık doğaya dönmeye hazırlar." 
"ÖZEL BİR BESLEME YÖNTEMİ KULLANDIK"
Yavru geyiklerden birinin çenesinin kırık halde geldiğini ve çok küçük olması nedeniyle özel bir yöntemle beslendiğini kaydeden Cerrahi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı da şöyle dedi:
"Yavrular iki ayrı dönemde geldi. Bir tanesinin çenesinde küçük bir kırık tespit ettik. Bu yüzden beslenmesi sıkıntıydı, özel bir besleme yöntemi kullandık. Yeniden sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağladık. Diğer yavruda ise genel durum bozukluğu, ishal durumu vardı ve yine beslenme bozukluğuna bağlı aşırı bir kilo kaybı gördük. Özel beslenme yöntemi kullanarak ve yine süt ve mama besin desteğiyle sağlıklı olmasını sağladık. Arkadaşımız da günde en az 3 kez olmak üzere besleme rejimleri uyguladı. Genel olarak ikisi de keçi sütüyle besleniyor. Çoğunlukla küçük olanı daha çok sütle besliyoruz. Şu anda biri 20 diğeri 28 kilo, kendilerini yeterince topladılar."
Dr. Volkan Yaprakçı geyiklerden dişi olana zayıf olduğu için 'Safinaz', erkek olana ise 'Temel' adını koyduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!