Afyonkarahisar'da robotik rehabilitasyon dönemi

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda robotik rehabilitasyon dönemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 11:11

Afyonkarahisar'da robotik rehabilitasyon dönemi

Haberin Devamı

 

AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR Devlet Hastanesi'nde yürüyemeyen hastalar için robotik rehabilitasyon hizmeti verilmeye başladı.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde robotik rehabilitasyon hizmetine başlandı. Uygulama hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Halime Çevik, "Yürüyemeyen hastalar için robotik yürüme sistemlerinde, hastanın gövde ağırlığı önceden yapılan muayene sonucunda askılar vasıtasıyla yukarı alınarak belirli oranda azaltılır. Ağırlığın ne kadar azaltılacağı hastanın hareket kabiliyetine göre belirlenir. Hastaya yürüme bandı üzerinde, bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla normal yürüyüş şekline benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılır" dedi.

'BİLGİSAYAR PROGRAMIYLA KONTROL EDİLİYOR'

Yürüme başladığında bacakların doğal yürüme hareketi oluşturacak şekilde hareket ettirildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Çevik, "Robot parçalar üzerindeki alıcılar vücudun harekete cevabını değerlendirerek bilgisayara aktarır. Bilgisayarda oluşturulan grafiksel veriler yardımıyla hastanın yürümenin hangi aşamasında olduğu ve ne düzeyde problem yaşadığı belirlenir. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmektedir. Hasta karşısındaki sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir. Sistemin en önemli avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarmasıdır. Yürüyüş sırasında hastanın karşıdaki ekran üzerinde gördüğü avatarı yönlendirebilmesi, görsel motivasyon sağlamaktadır" diye konuştu.

'BEYİNDE PLASTİSİTE ETKİSİ YARATIYOR'

Sanal gerçeklik ekranında hastanın farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağı olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Çevik, şöyle dedi:

"Bu sayede kalça- bacak kaslarında uyarıcı etkiler sağlanmakta, hareketin kas ve sinir ağı iletimi ile beyinde plastisite (sinir hücrelerinde yenilenme) etkisi yaratılmaktadır. Beyinden gelen sinyal akışının yeniden kazanılmasına, beyin ve omuriliğin birlikte çalışmasına, hastalık veya yaralanma nedeniyle kesilen sinyal iletiminin yeniden oluşmasına yardım etmekte ve bu şekilde hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!